Filosofiska skolan i Skarpnäck säger att de kan få svårt att klara bistra tider om förslaget på vinsttak går igenom. Här är rektor Lisa Eklöv och styrelsens huvudman Dick Holmgren Foto: Mikael Andersson

Begränsning av vinst i välfärd kan drabba ideell friskola

Ett tak på vinster i välfärden kan få oanade konsekvenser för ideella företag. "Det här kan slå undan benen på oss", säger styrelsen på friskolan Filosofiska i Skarpnäck.

  • Publicerad 12:38, 13 feb 2017

En friskola ska inte få gå med hur mycket vinst som helst. Det är slutsatsen som regeringens utredning kommit fram till. Den ligger ute på remiss nu, och synpunkter ska vara inne innan månadens slut.

Men redan nu har Dick Holmgren, huvudman i styrelsen på Filosofiska, sina åsikter klara.

– Man kan fråga sig hur de tänkt. Alla utgick från att det här gällde begränsning av vinstutdelning. Men så är det inte, säger Dick Holmgren.

Det här förslaget, om det går igenom, skulle göra att antalet kronor som Filosofiska kan stoppa i madrassen för svårare tider, kraftigt begränsas.

I korthet går förslaget ut på ett vinsttak på maximalt sju procent. Alla pengar som trillar in utöver det ska återinvesteras direkt i verksamheten.

Ideellt aktiebolag

Friskolan Filosofiska är ett så kallat ideellt aktiebolag (svb) med vinstutdelningsbegränsning. Det är en ovanlig bolagsform som ska slå vakt om att vinst huvudsakligen stannar kvar i företaget. 

Med de gamla grekerna som förebilder i Skarpnäck

– Vi måste ha möjlighet att bygga upp ett högre överskott. Vissa år kan det gå med vinst, andra år kan det bli förlust. Det här vinsttaket skulle göra det svårt för oss att bygga upp en buffert. Jag anser att det här kan slå undan benen på alla de som vill driva skola.

Dick Holmgren säger att han tror att de som gjort utredningen inte förstår hur det här kan slå mot ideella verksamheter som Filosofiska. Han säger att en skola måste kunna klara av det finansiella, annars kan den i värsta fall gå omkull.

– Det måste gå att överleva. En viktig anledning till att det går bra för Filosofiska är att jag inte tar ut en marknadsmässig lön. Det leder till ett överskott.

Hur skulle du vilja att förslaget såg ut?

– Det finns en möjlighet att göra så att de som bara vill sko sig på skolan försvinner. Helst hade jag velat att det inte fanns några möjligheter till vinstutdelning alls. De kronor som kommer in borde stanna kvar i skolorna. Men nu när vi väl sitter i den här dumma sitsen med vansinnig vinstutdelning, vore en successiv avtrappning bättre. Det tål att tänkas på.

Fria skolan får ny rektor inför nästa års regimskifte

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

SL-kortet gäller inte på båtar till skärgården

Nyheter Därför ändras reglerna lagom till sommaren Sedan årsskiftet har det varit möjligt för resenärer att använda SL:s periodkort även på Waxholmsbåtarna. Men sommartid är det andra regler som gäller.tisdag 19/6 21:00

Så blir midsommarvädret i Stockholm

Nyheter SMHI: "Lite lurigt" Fram med regnjacka och paraply. Midsommarvädret i Stockholm blir minst sagt klassiskt – även i år. Lagom till fredag drar regn och kyla in över länet enligt SMHI:s prognos.tisdag 19/6 20:00