Maktspelare. Anna König Jerlmyr (M) aspirerar på posten som finansborgarråd i Stockholms stad. Foto: Sacharias Källdén

Bekräftar: Alliansen vill samarbeta med MP

Nu bekräftar Anna König Jerlmyr (M), som aspirerar på posten som finansborgarråd, att en hand sträcks ut till MP.

  • Publicerad 15:48, 11 sep 2018

Det politiska styret i Stockholm är ännu inte avgjort. De rödgrönrosa är fortsatt största politiska block men utan en egen majoritet och med Sverigedemokraterna som vågmästare i kommunfullmäktige.

På måndagen gick Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) ut och hävdade att Miljöpartiet haft samtal med Moderaterna och att några försök till blocköverskridande samarbeten i nuläget inte var aktuella från hennes sida.

Uppgifterna dementerades av trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP), som menade att något sådant möte vid tidpunkten inte hade ägt rum. Men Karin Wanngård stod fast.

Wanngård (S) står fast vid att MP sviker

– Det är med förvåning och beklagan jag kan konstatera att Jerlmyr för mig bekräftat att de börjat förhandla med Helldén, sade Karin Wanngård (S) till StockholmDirekt under gårdagen.

Nu kommenterar Anna König Jerlmyr (M), som aspirerar på posten som finansborgarråd, själv turerna.

Enligt henne hade Alliansen inte haft något möte med Miljöpartiet vid det nämnda tillfället.

– Det hon (Wanngård) sade att jag hade sagt om ett möte med MP stämmer inte, säger Anna König Jerlmyr till StockholmDirekt.

Har skissat på ett samarbete med MP länge

Hon bekräftar dock att Miljöpartiet är högintressant för Alliansen för att få till ett blocköverskridande samarbete i stadshuset.

– Vi är öppna för det, men det återstår att se vad samtalet resulterar i. Det är ingen hemlighet att vi söker en majoritet och att vi i Alliansen håller ihop, säger hon.

Enligt Anna König Jerlmyr började det skissas på ett samarbete med MP redan tidigare i år i samband med att Moderaternas opinionssiffror började vika på riksplanet.

– Vi har varit förberedda på olika scenarion och varit väl medvetna om att detta skulle kunna inträffa. Vi har därför haft förberedelser för den uppkomna situationen och vetat i förväg hur vi ska agera. Vi vill inte ha någon lokal decemberöverenskommelse, vi vill styra själva och söker därför möjligheter att styra med majoritet, säger Anna König Jerlmyr.

Helldén villig att samtala med alla – utom SD

Hon betonar att några samtal med Miljöpartiet inte har förts innan valet.

– Nej, vi har inte haft några samtal med övriga partier innan. Däremot har vi haft överläggningar inom Alliansen, säger hon.

Inga konkreta besked om politiken

Var i processen som samtalen och förhandlingarna befinner sig är Anna König Jerlmyr ännu försiktigt med att kommentera. Hon vill inte svara direkt på om några möten har ägt rum mellan Alliansen och Miljöpartiet efter valet.

M och MP står långt ifrån varandra i flera frågor, bland annat trafiken. Vilka eftergifter skulle vara nödvändiga för att nå en överenskommelse?

– Vi får återkomma om vad samtalet leder till. Nu är vårt fokus på vad vi har framför oss och att som allians hitta ett alternativ för att kunna styra Stockholm i majoritet.

Vilka borgarrådsposter skulle MP erbjudas vid ett samarbete?

– Jag förstår att det är en intressant fråga, men det är helt omöjligt att avgöra det nu.

Kan ni tänka er att samarbeta med S?

– Från Alliansens sida är vi beredda att föra samtal med S, då det inte är aktuellt med V och SD. Men det verkar inte finnas något intresse för det från Socialdemokraternas håll.

Hur viktig är posten som finansborgarråd för dig?

– Det är klart att den posten är en nyckelposition för möjligheten att kunna utveckla Stockholm i rätt riktning sett ur vårt perspektiv. Med allt ifrån valfrihet för stockholmare till en bra politik när de gäller de ekonomiska förutsättningarna att satsa på förbättrade skolresultat och de reformer vi vill fokusera på.

UPPDATERING

Samtliga alliansledare i Stockholm har nu gått ut och visat sitt stöd för att bilda majoritet med Miljöpartiet.

Ett samarbete med MP skulle inte bli smärtfritt, säger Erik Slottner (KD).

Centerpartiet vill styra med Alliansen och MP

Liberalerna önskar samarbete med MP

Liberalerna önskar samarbete med MP