I december såg June Stenberg varg på tomten där hon bor i Kallhäll. Länsstyrelsen har varit på plats och bekräftat att det var just en varg. Foto: June Stenberg

Bekräftat: Varg syntes i Kallhäll i december

I december knäppte en Kallhällsbo bilder av en varg i sin trädgård. Nu har Länsstyrelsen bekräftat att det rörde sig om just en varg.

  • Publicerad 11:30, 3 jan 2019

Det var den 19 december som June Stenberg såg vad som verkade vara en varg utanför sitt köksfönster i Kallhäll.

– Jag är van vid att det går djur här, rävar och rådjur ser vi varje vecka. Men det här var något i hästväg, eller vargväg kanske jag ska säga, sa hon till StockholmDirekt strax efter händelsen.

Efter det har Länsstyrelsen varit på plats och bekräftat att det var just en varg det rörde sig om.

Och det finns ett stort intresse för rovdjur, det märker inte minst just Länsstyrelsen som får in många observationer av eventuella vargar och björnar på sin sajt Skandobs.

Men för att de ska åka ut och göra en så kallad kvalitetssäkring, alltså bekräfta att det är till exempel en varg som synts till, krävs vissa förutsättningar.

– Det vanligaste är att vi får en rapport vi inte kan följa upp. 'Jag såg en varg i bilens strålkastare', till exempel. Det är också vanligt att vi får en bild av ett spår utan en storleksreferens, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.

För att Länsstyrelsen ska bege sig ut till en plats krävs därför till att börja med ett bra foto av djuret, som går att kvalitetssäkra. Men även om det ser ut som varg, måste de bege sig till platsen för att säkerställa att fotot är taget på den plats som anges.

June kan ha sett varg – mitt i Kallhäll

"Går inte att avgöra på enstaka spår"

Om fotot består av ett spår i snön måste det ha en bra storleksreferens, som till exempel en telefon eller ett betalkort, bredvid.

– Det är svårt att bekräfta ett 'jättestort spår' när någon fotat sin fot bredvid, vi vet ju inte om personen har skostorlek 34 eller 44.

Det måste också gå att följa spåren några kilometer för att kunna avgöra vilket djur det gäller.

– Det är för att läsa av karaktären i rörelsemönstret, utifrån några enstaka spår går det inte att avgöra om det är en vargtass eller en stor hundtass till exempel. Därför är det bra om spåren synts där det finns mycket snö.

Observationerna som kvalitetssäkras använder Länsstyrelsen som underlag för att bedöma hur många rovdjur som minst finns i länet.

– Folk vill få bekräftat vad de har sett och blir väldigt glada när vi kommer. Vi är jättetacksamma för alla observationer vi får in och kan använda som underlag.

Flera vargobservationer i norra Stockholm

Då gör Länsstyrelsen en kvalitetssäkring

✓ När det finns en skarp bild, gärna närbild, av djuret som exempelvis ser ut att vara varg

✓ Om du fotat ett spår som ser ut som exempelvis ett vargspår, och det finns en storleksreferens, till exempel ett betalkort, och inte en sko, vante eller annat som kan variera i storlek bredvid

Stockholm Direkt