Foto: Claudio Britos

Belan Sharif gör sig klar för SM i snooker

Belan Sharif från Skär­holmen är en av Sveriges bästa snookerspelare. Nu hoppas han att fler från ­orten ska upptäcka sporten.

  • Publicerad 08:30, 21 apr 2019

"Sporten är liten i Sverige. Jag tror människor inte riktigt har tålamod att förstå hur det spelas. Det är ju inte direkt så roligt. Jag blir själv lite sömnig när jag tittar på snooker.

Men att själv spela är en helt annan grej.

Man får ju försöka ha ett pokerface. Den som är starkast mentalt vinner matchen. Det som också är speciellt med snooker är att respekten är viktig. När man har en diskussion med domaren handlar det om att vara ärlig mot både motståndaren och domaren.

Allting började med kompisarna här i området. Vi började spela biljard och intresset för snooker växte efter det. Jag tänker klarare nu än förut, känner mig mer skärpt i sinnet och jag tycker att jag kan kontrollera mina känslor ännu bättre sedan jag började spela.

Det är stor skillnad på biljard och snooker. Det viktigaste i snooker är att styra vart den vita bollen hamnar på bordet och det är poäng som styr matchen. Biljard handlar om att sätta alla bollar. Så fort jag valde snookern över fotbollen, så öppnades nya dörrar för mig. Jag har rest en del för att spela. Bulgarien, Kina och England. Jag var 13 år när jag reste utomlands första gången för att tävla. Min mamma ringde mig så mycket! Nu är det jag som ringer henne när jag åker utomlands för att spela.

Snart spelar jag i SM.

Den enda snookerklubben ligger i stan, det vore bättre om det fanns något här. Jag tror att fler kan hitta ett genuint intresse i att spela, det finns massor med möjligheter och om du är redo att offra tid kan du komma hur långt som helst.

Jag pluggar fritidspedagog med inriktning idrott. Jag skulle kunna hålla kurser för att få fler från området att börja spela. Det behövs fler snookerspelare från Sverige, speciellt från orten. Det är roligt att folk känner igen en ibland, inte bara här i Sverige utan också i Kurdistan när jag åker dit."