Berättare med ockult känsla

Han kan tyckas vara en lite konstig konstnär. Men Ola Skogäng, 42, är snarare en hårt arbetande tecknare som sliter för att hitta de allra bästa berättelserna.

  • Publicerad 20:27, 29 dec 2016

Theo och jag lär oss mycket av varandra

Ola Skogängs ateljé ser exakt ut så som man tror att det ska se ut hos tecknaren av bokserien Theos ockulta kuriositeter.

Dunkelt ljus, lite cigarrök hänger i luften, en döskalle står på bordet invid någon sorts fetisch i trä, 30-talslampan och fjäderpennan. På andra sidan ligger en bibel från 1700-talet uppslagen.

Författaren själv har hornbågade glasögon modell äldre, är helt klädd i svart.

Det hade kunnat vara en scen ur ”Jakten på den försvunna skatten”.

Men just när man tror sig ha mött någon som är konstnär ut i fingerspetsarna, då krossar han brutalt den bilden.

– Theo kom till när jag inte hade råd att fortsätta teckna. Då tänkte jag ”Vad vill läsarna ha, vad kommer att sälja?”, berättar han.

Det här var i en tid när ”Arkiv X” var teveprogrammet alla såg. Skogäng tog lite från det programmet och blandade med Tintin-formen.

– Alla känner till Tintin, jag tänkte att så ska jag rita.

Böckerna blev en stor framgång. Skogäng har skrivit sex böcker om Björnen med antikvitetshandel i Gamla Stan som löser mystiska fall. Nu finns till och med amerikanska planer på att göra en spelfilm med Theo.

Och tro inte att Theoberättelserna bara skapas ur en konstnärs fantasier. Inte alls. Ola Skogäng letar länge och grundligt efter berättelser och ”sanningar”, vad nu det är, av det udda slaget.

Det är på den vägen han har blivit en expert på det ockulta. Det ockulta är bara något som han engagerat sig i för att det ger en bra grund för hans historier om björnen Theo.

– Theo och jag lär oss mycket av varandra, säger Skogäng.

Skogäng själv är den förste att erkänna att hans jobb är en form av teater. Att han på jobbet är Theo-Ola och när han kommer hem är han Ola-Ola, den ”riktiga” Ola.

– Hemma har jag ju inga bilder av mina egna grejer eller sånt och då pratar jag hellre om vardagliga saker än om jobbsaker.

Hemma, det är Skokloster sedan i somras.

– Vi åkte förbi, tittade in, visste att vi ville ha det och så köpte vi det.

Bara så där?

– Ja, faktiskt. Jag och min fru Natalie bor där med hennes två bonusbarn. Vi gifte oss i september och i april ska vi få en liten Felicia, berättar Ola Skogäng och skrattar gott åt hur hans liv förändrats på kort tid.

Han planerar också att bygga en ateljé i Skokloster. Där tar han hjälp av en av sina idoler, författaren Jules Verne.

– Invändigt ska den se ut som inne i kapten Nemos ubåt Nautilus, berättar Skogäng.

Det är de riktigt goda berättelserna som fängslar Skogäng mest. Jules Vernes ”En världsomsegling under havet” till exempel.

– Man ska kunna berätta innehållet i en mening och sedan kunna ägna fem år åt att berätta den historien. Berättelsens kärna är enormt viktig.

Han tar ett exempel på när det inte lyckades.

– Vi gjorde en bok om Strindberg, där fanns inte den där kärnan, därför blev det heller inte bra.

Skogäng tycker själv om att utgå från en historisk händelse, ”böja” den lite, lägga till något fantastiskt – och sedan ändå göra den till något vardagligt.

Vardag, historia och något ockult sammanvävt. Det är både en beskrivning av Skogängs berättelser och, faktiskt, av honom själv.

Måste den historiska händelsen vara sann?

– Vad är sant? Är ditt eget minne sant även när det har gått några år? Det viktiga för mig är att läsaren blir berörd.

Vilka reaktioner får du av läsarna?

– Jag är ofta ute och signerar, det är jättekul, men man möter en del kufar. De vill verkligen att allt det här ockulta ska vara sanning och blir väldigt provocerade när jag, som skriver berättelserna de läser, inte tänker likadant.

Skogäng gör mer än sånt.

Han har gjort teckningarna till en bok om ABBA, en ”feelbad-målarbok”, reklam och barnböcker.

Hur hinner du med?

– Nu jobbar vi i ett team, jag har två tecknare som hjälper mig.

Något nytt projekt på gång?

– Sjunde boken om Theo, ett nytt museum och två projekt, faktiskt, där jag gör teckningar till berättelser om häxprocesserna på 1600-talet.

Ola Skogäng

Yrke: Tecknare, berättare. Har ateljé i Enköping. Undervisar på Folkhögkolan i Skellefteå varannan vecka.

Ålder: 42.

Uppväxt: I Fjärdhundra, sedan inne i Enköping. Har tio syskon, nio av dem äldre än han.

Familj: Hustrun Natalie (de gifte sig i september), två bonusbarn. Väntar dottern Felicia i april.

Bor: Skokloster.

Har gett ut: Sex böcker om brunbjörnen Theo, tecknat bok om ABBA, gjort målarbok och en rad andra berättelser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33