SKOTTLOSSNING. Strax efter 01.00 natten mot söndag fick polisen larm om skottlossning i Ör. Foto: Jonny Andersson

Beredskap sattes in när Ör spärrades av

Sundbybergs stad har en väl fungerande krisorganisation, det slår Daniel Stamnell, säkerhetsansvig i kommunen, fast efter helgens allvarliga situation i Ör.

  • Publicerad 13:35, 25 nov 2019

SÄKERHETSCHEF. Daniel Stamnell anser att polisen borde kontaktat honom tidigare, men är supernöjd över samverkan, inte minst inom kommunen. Foto: Jonny Andersson

En timme efter midnatt i söndags hördes skott inifrån en lägenhet i Ör och polis larmades. En person hade barrikaderat sig i en lägenhet med påföljd att stadsdelen spärrades av.

I 26 timmar var Ör avspärrat innan polisens regionala insatsstyrka lyckades tas sig in i lägenheten och under lugna former gripa mannen. Under de 26 timmarna gick staden in och krishanterade.

– Jag blev uppringd av insatschefen 08.30. Jag tyckte det var sent och blev irriterad. Förklaringen var att polisen trodde att det skulle komma ut i media och att situationen skulle lösa sig fort, berättar Daniel Stamnell som är säkerhetsansvarig i kommunen.

Utöver den fadäsen menar han att det fungerade ”superbra”. Väl informerad kontaktade han först kommunens POSOM-grupp, psykiskt och socialt omhändertagande, för att sätta dem i beredskap.

– Vi förberedde en lokal för att kunna ta emot människor, säger Daniel Stamnell.

Tjänstemän kontaktades

Polisen evakuerade två tre intilliggande lägenheter. Boende i dessa kunde, enligt vad Daniel Stamnell hört, ta sig till familjer eller vänner. Polisen informerade närboende vad som skedde. Hemtjänstens förvaltningschef fick i uppgift att kontakta personal och äldre innanför avspärrningarna.

Ju längre tiden gick blev det aktuellt att titta framåt. Många var inrymda. Hur skulle det påverka måndagen? blev en relevant fråga.

”Ha uthållighet”, var stabschefens råd.

Blåklockans förskola, innanför avspärrningarna, blev en akut fråga. Verksamhetschefen fick förbereda en eventuell omplacering.

Totalt var drygt 30 personer involverade, enligt Öyvind Spångberg, Press- och PR-ansvarig. Många fler var redo om läget hade förvärrats.

På måndagskvällen anordnades en trygghetsinsats i området. Då fanns polis, Sundbybergs stad och svenska kyrkan på plats för att prata med boende i området.

– Som Sundbybergare ska man veta att Sundbybergs stad är all over en sådan här situation för att kunna erbjuda stöd och hjälp om situationen eskalerar. Lyckligtvis blev det inte så den här gången. Staden har god krisberedskap och bra samarbete med polis och andra myndigheter, säger Öyvind Spångberg.

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Nu går buss 113 som vanligt igen

Nyheter Vägarbete försvårade pendling Busspendlingen blir lättare för passagerare som åker med linje 113. Fem tidigare stationer har nu börjat återanvänds.fredag 24/1 11:30
Stockholm Direkt