SKYDD. Bergaskogen - de delar som ligger närmast Runbys bostadsområde - ska skyddas genom att kommunen bildar ett naturreservat. Miljöpartiet är och har varit drivande i frågan. Foto: Charlotte Årling/arkiv

Bergaskogen ett steg närmare att bli naturreservat

Frågan om ett naturreservat i Runbys Bergaskog har väckts på nytt. Det är Miljöpartiet i Väsby som vill säkra områdets naturvärden för framtiden.

  • Publicerad 08:14, 13 mar 2019

Runbys Bergaskog har ett stort värde för alla Väsbybor

Miljö- och planutskottet har sedan tidigare föreslagit kommunstyrelsen att ge kontoret för samhällsbyggnad i uppdrag att starta en reservatsprocess för Bergaskogen. Av någon anledning har detta inte skett trots att det legat som uppdrag i kommunens flerårsplan och finns med i översiktsplanen.

– Min förhoppning är nu på nytt att vi kan få ett blocköverskridande beslut för att säkra natur och rekreativa värden för framtiden, säger Maria Tuvesson, gruppledare för Miljöpartiet.

Bergaskogen, som ligger i anslutning till bostadsområdena Runby och Eds allé i kommunens västra del, är flitigt nyttjad av boende och besökande.

– Runbys Bergaskog har ett stort värde för alla Väsbybor men kanske främst för alla som bor i närheten. Fler flyttar in till Väsby så betydelsen av att skydda våra nära skogar ökar, säger Maria Tuvesson.

Jordlagren i skogen är kalkpåverkade, vilket ger förutsättningar för en säregen kärlväxt- och svampflora. Detta har inte minst Väsbykonstnären Bo Mossberg uppmärksammat i illustrationer från Bergaskogen, nu senast i en utställning på Väsby konsthall.

Miljöpartiet har varit drivande i frågan att bilda ett kommunalt reservat i Runbyskogens östra del. Moderaterna har tidigare varit tveksamma, eftersom man då "låser" marken för all framtid.

Kommunstyrelsen beslutade på måndagen att ärendet ska lämnas in till kommunledningskontoret för beredning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Stark slutspurt grejade nytt kontrakt

Sport Grimsta AIK kvar i division 2 Det såg lite illa ut inför sluttampen och kvalstrecket var då oroväckande nära. Men Grimsta AIK spelade upp sig rejält mot slutet och klarar division 2-kontraktet med god marginal.fredag 22/3 17:00

Ungdomschefen: "Nav1 en bra plats"

Nyheter Satsar mer på gruppverksamhet som cv- och läxhjälp Den senaste tidens bråk och stök kring stationsområdet i Väsby har väl knappast undgått någon. I diskussionerna förekommer ofta ungdomshuset Nav1 i Messingen, vilket vissa menar drar till sig stökiga...fredag 22/3 11:15