Bergbanan kommer stå still i månader

Än en gång är det problem med Skärholmens bergbana och den här gången ser det ut att ta tid innan den rullar igen. "Det är en hel del fel på den här anläggningen, det är därför vi har lämnat förslag om att riva den", säger driftledaren Joakim Nylander.

  • Publicerad 17:36, 13 dec 2018

Bergbanan som går från Skärholmstorget upp till höjden har länge dragits med problem och har titt som tätt stått still under åren. Men förutom lite strul under en vecka i juni har den gått som på räls under 2018 – tills nu.

Sedan förra veckan står bergbanan still och den väntas inte komma igång på ett tag.

– Den kommer stå still i flera månader, det är ganska omfattande fel på den, säger Joakim Nylander, driftledare på trafikkontoret i Stockholm.

Anja Hellsten, 83, bor uppe på höjden och tar sig fram med hjälp av en rollator. För henne är de 132 trappstegen som går utmed bergbanan inget alternativ.

”Det är hemskt”

– Herregud, det är hemskt. Antingen får jag gå den långa omvägen runt eller så får jag ta bussen. Men bussen är liten – om det är en rollator och en barnvagn blir det snabbt väldigt trångt. Och ibland får jag vänta länge, säger hon.

Tommy, 67, väljer i dag att ta trapporna, men det är inte utan risk.

– Jag har opererat ryggen så det är svårt att gå. Här om dagen halkade jag i trappan och gjorde illa mig. Jag skulle helst flytta härifrån eftersom bergbanan är så jobbig.

Minibuss. Med flera rollatorer och barnvagnar fylls bussen snabbt upp. Foto: Henrik Lindstedt

Bussklagomål lönade sig

Ersättningsbussen har under den första veckan gått 06–23 på vardagar och 10–20 på helger. När bergbanan är igång kan Anja och hennes grannar ta sig upp och ner mellan 05 och 24 hela veckan.

Det har flera som bor uppe på höjden reagerat på och efter klagomål från boende i området har helgtiden förlängts till 23.

– Det är inte så många som åker den där bussen vissa tider på dygnet och den kostar en hel del pengar att köra. Men vi försöker vara lyhörda, säger Joakim Nylander.

Flera personer som SkärholmenDirekt pratar med uppe på höjden säger samma sak: Byt ut bergbanan. Det är också vad Stockholms stad har velat göra under en längre tid nu.

– Det är en hel del fel på den här anläggningen. Det var därför vi lämnade in förslag på att riva den och istället bygga två hissar. Men det gick inte igenom, bland annat för att Skönhetsrådet inte tyckte om idén, säger Joakim Nylander.

Vill byta ut banan

Nu arbetar trafikkontoret med att omarbeta förslaget för att kunna åtgärda problemet permanent.

– Än så länge är det ganska öppet, vi tittar på flera olika lösningar – till exempel dubbelhiss och snedhiss. Framför allt har vi tittat på dubbelhiss eftersom det är en driftsäker lösning, men vi är inte säkra på att den vägen är framkomlig, säger Jonas Loberg, enhetschef på trafikkontoret.

Nästa år hoppas de kunna ta fram ett inriktningsbeslut och tidigast 2020 kommer de börja nybygget.

Vad tycker du om bergbanan?

Rolf Hassel:

– Skrota den! Den står ju stilla oftare än den går. Sätt in två hissar istället så är det alltid någon gång som går. När den står still måste vi med rollatorer gå hela vägen runt eller trängas på bussen.

Anja Hellsten:

– När den inte fungerar är den hemsk. Ersättningsbussen är liten och ibland är det jättemycket folk på den.

Johan Rönnblom:

– Jag brukar inte åka den eftersom den går så långsamt. Men för de äldre är det ett stort problem när den står still. Jag har sett den stå still med människor i fyra–fem gånger under mina tio år här. Det är dags att lösa det här problemet permanent.