JUBILEUM. Kolonisterna Krista Kandre, Per-Åke Pettersson, Eva Danielsson och Tom Wall. Foto: Emma Löf Hagström

Bergshamra koloniförening fyller jämnt

Öppen trädgård, film och fest. Bergshamra koloniförening fyller hundra år – och firar med allmänheten.

  • Publicerad 09:16, 9 aug 2019

Det har alltid varit en fin gemenskap här.

Ett stenkast från lägenhetsbyggnader och asfalt, bara några minuters gångväg från närmaste tunnelbanestation ligger Tivoliparken. Här omringas små stugor i granna färger av frodiga trädgårdar där blommor, bär och örter avlöser varandra i en fridsam harmoni. Bergshamra koloniförening är en grönskande oas.

– Det är en ynnest att få ha en kolonilott här, som ett landställe nästan mitt i stan. Vi bor i vår stuga under hela sommarhalvåret. Det ska bli så roligt att få visa det för allmänheten under hundraårsfirandet, säger Tom Wall och Eva Danielsson.    

Åren kring 1919 var på många sätt en orolig tid. I skuggan av första världskriget var rädslan för att bli utan mat stor, och allt fler uttryckte en önskan om att kunna odla sina egna råvaror. För att underlätta försörjningsläget anlades därför många kolonilotter, och i Bergshamra koloniförening blev det 140 stycken.

– Det var mest lägre tjänstemän och enklare folk som inte hade råd med ett eget landställe som fick lotter där de kunde ha odlingar, säger Tom Wall.  

Området flyttades     

Sedan dess har mycket hänt. 1983 flyttades koloniområdet några hundra meter till sin nuvarande plats. En del stugor lyftes med kran medan andra revs och nyuppfördes. I dag finns här 71 stycken stugor med tillhörande mark, och många är intresserade av att få tillgång till sin egen kolonilott.  

– Det har blivit väldigt modernt med ekologiskt och att odla själv. Vi har märkt att intresset går allt lägre ner i åldrarna och det är många som vill förvärva en egen lott, säger Krista Kandre, ansvarig för intresselistan. 

För att fira jubileet öppnar många av kolonilottsägarna upp sina trädgårdar för allmänheten. Står det en vattenkanna utanför någon av grindarna den 11 augusti mellan klockan 11-17 är besökare välkomna in. Den 17 augusti klockan 15-16 kan intresserade även gå på filmvisning om Bergshamra koloniförening i Bergshamra kyrkas samlingssal. Kolonisterna själva kommer i vanlig ordning att fira tillsammans i föreningsstugan.  

– Det har alltid varit en fin gemenskap här, det märks om man tittar på riktigt gamla bilder. Det enda som har förändrats är egentligen sätten man umgås på. Förr roade man sig med dragkamp, nu roar vi oss med boule. Förr kanske spelmän spelade musik, nu spelas det från smartphones. Det är en ständig utveckling men behoven av samvaro är desamma, säger lottägaren Per-Åke Pettersson.

Stockholm Direkt