RENOVERINGAR. Den 26 september samlas Bergshamragruppen återigen för att manifestera mot Signalistens renoveringar av 1 700 bostäder i Solna. Foto: Leif Oldenburg

Bergshamragruppen samlas för manifestation – igen

Bergshamragruppens kamp mot renoveringsplanerna av Signalistens bostadsbestånd fortsätter. Den 26 september samlas de på Bergshamra torg för att återigen försöka förmå bostadsbolaget att ändra sig.

  • Publicerad 16:43, 8 sep 2020

– Vi vill att Signalisten ska tänka annorlunda, ge oss andra alternativ, som att inkludera hyresgästerna i en samrådsgrupp med hyresgästföreningen. Vi upplever att vi har blivit helt överkörda, säger Eva Bäckström, en av arrangörerna till manifestationen.

Totalt är det 1 700 hyreslägenheter som Solnas kommunala bostadsstiftelse, Signalisten, vill renovera då man bedömer att lägenheterna inte håller en modern standard.

"Ut med det gamla"

Problemet, menar Bergshamragruppen, är att en renovering skulle innebära en rejäl hyreshöjning för hyresgästerna – upp mot 60 procent för vissa.

– Det innebär att folk tvingas gå från sina hem. Det här är vår hembygd, och många av oss har bott här i över 30 år, säger Eva Bäckström och fortsätter:

– Det blir en helt annan population, en slags gentrifiering. Ut med det gamla och in med det nya och kapitalstarka.

"Vill behålla våra hyresgäster"

Signalisten menar dock att man har arbetat utförligt med omfattande hyresgästdialog, både öppet hus och personliga möten under förra hösten och vintern.

– Vi vill behålla våra hyresgäster, och därför har vi tagit fram flera alternativ till dem under och efter evakueringstiden, säger Åsa Hart, kommunikationschef på Signalisten.

Hon menar att man kan få en tillfällig lägenhet under evakueringstiden, och sen flytta tillbaka till sin nyrenoverade, ordinarie lägenhet. Annars kan man få flytta tillbaka till en mindre lägenhet inom Signalistens bestånd, eller genom Bostadsförmedlingen.

Just nu ligger ärendet hos hyresnämnden, och man inväntar deras beslut innan man fortsätter med renoveringsplanerna.