KLÄTTRAT. Storvretens vattentorn har renoverats med hjälp av bergsklättrare. Foto: Claudio Britos

Bergsklättrare fixade Storvretens vattentorn

Storvretens vattentorn har inte varit i drift de senaste fem, sex åren. Nu är det totalrenoverat. Bland annat med hjälp av bergsklättrare.

  • Publicerad 13:01, 4 sep 2020

Kommunen har planerat en renovering av vattentornet länge, men upphandlingen har strulat. Först kom inga anbud in, sedan blev det för dyrt. Men till slut hittade man en lösning i förra hösten påbörjades renoveringen som snart är färdig.

– Vi är inne på slutspurten. Slutbesiktning blir i början september, säger Lars Lönnkvist, kommunens projektledare.

Tornet byggdes i grönområdet vid Odlingsvägen 1966 och har nu fått närmast en totalrenovering. Bland annat har taket och utvändiga betongskador fixats till. Och invändigt har bassängen renoverats.

– Vi har gått igenom det mesta. Nu ska vi snart kunna ta det i drift. Det som är kvar att göra är att byta ut en gammal gjutjärnsledning i tornet.

Fler flyttar till området

Tornet är 43 meter högt med en bassäng som rymmer 800 kubikmeter vatten, vilket anses nödvändigt i och med att allt fler byggprojekt pågår i området.

– Vattentornet är som en reservoar. Vi behöver få igång vattentornet för en säkrare drift när det byggs allt mer i Botkyrka och vattenåtgången ökar, säger Lars Lönnkvist.

LÄS ÄVEN: Knarkhandeln i Storvreten inflyttad från norr

Bergsklättrare hyrdes in

Det har varit ett minst sagt ovanligt bygge. Bara byggnadsställningarna har tagit sex veckor att montera ner.

– Vi tog in bergsklättrare som gjorde de första utvändiga inspektionerna. De hängde där uppe, säger Lars Lönnkvist.

Den totala kostnaden för projektet beräknas landa på 15,6 miljoner kronor.

Vattentornet

Även om det inte varit i drift har Storvretenborna ändå kunnat få sitt vatten därifrån. Det som finns inne i tornen är nämligen bara en extra volym vatten som ökar säkerheten vid en eventuell störning. Längst ner i tornet finns det pumpar som pumpar ut vatten till alla hus i området. De har fortfarande varit i drift, oberoende av renoveringen.