Kunskap. Klass 5C från Bergvretenskolan tävlar i Vi i femman. Foto: Fredrik Gustafsson

Bergvretenskolan vidare i Vi i femman

106 klasser i Uppsala län sökte, men det var bara åtta klasser som gick vidare. Bergvretenskolans 5C är en av dem. De ska nu tävla i Sveriges största kunskapstävling ”Vi i femman” i P4 Uppland.

  • Publicerad 12:57, 21 jan 2020

Jag kommer att kolla på nyheterna och Lilla aktuellt.

Bergvretenskolans 5C har som enda klass från Enköping gått vidare till kvartsfinal i Sveriges Radios kunskapstävling Vi i femman.

– Det här är en jättekul grej för hela klassen, säger Julia Karlsson, klasslärare i 5C.

Bergvretenskolan 5C kommer att möta Västerängsskolan 5A från Bålsta i den fjärde och sista kvartsfinalen som sänds i P4 Uppland klockan 17:00 torsdagen den 23 januari. Och inför tävlingen kommer klassen att ligga i hårdträning.

– Jag kommer att kolla på mycket nyheter, säger Albin Jurvelin som tillsammans med Ebba Sandberg Andersson är de som kommer att tävla för Bergvretenskolans 5C nästa torsdag.

Laddar med nyheter

Hugo Hellström och Elsa Hammarsten kommer att åka med till radiostudion som reserver. Och även de kommer att försöka se så många nyhetssändningar som möjligt fram tills tävlingsdagen.

– Jag kommer att kolla på nyheterna och Lilla aktuellt, säger Elsa Hammarsten.

Hur tror ni att det kommer att kännas att sitta i direktsändning och svara på frågor?

– Det kommer nog att kännas lite konstigt. Det blir pirrigt, säger Ebba Sandberg Andersson.

Vilka frågor hoppas ni dyker upp i programmet?

– Matte och sport, säger Albin Jurvelin.

Hela klassen kommer att vara på plats i studion när de möter Västerängsskolan. De som inte tävlar har i uppgift att peppa sina klasskamrater med en egenskriven ramsa. Men när frågorna ställs måste resten av klassen vara alldeles tysta, annars riskerar de att bli diskade. Något som oroar de tävlande en smula.

Kommer de klara av att vara tysta?

– Man blir ju lite orolig. De får ju låta, men inte när det är en fråga. Men det ska nog gå bra, säger Albin Jurvelin.

Vi i femman

Vi i femman är en kunskapstävling för barn.

Eftersom tävlingen genomförs samtidigt på 25 lokala P4 stationer, går det inte att jämföra de olika tävlingarna och domsluten rakt av.

Varje lokal domare tar självständiga beslut, precis som en fotbollsdomare. Dessutom skriver varje lokal redaktion en del egna frågor som blir unika just för den lokala tävlingen.

Efter kvartsfinalerna följer lokala semifinaler och finaler innan tre klasser tas ut till riksfinalen som sänds den 27 februari i P4 och i Barnkanalen i SVT.

BLÅLJUS: Tacka hunden (och vittnen) för att BMW-tjuvar på Korsängen kan vara fast

Nyheter Vaken allmänhet är en stor hjälp för polisen. God polisintuition också. Helgen gav exempel på båda delar.måndag 25/5 14:16