Länge. Berit Sjöbeck har drivit salongen på Hundhamravägen sedan 1975. Foto: Claudio Britos

Berit har fixat looken på stans hundar i snart 50 år

Hur klipper man en snygg kattmustasch? Är hund- eller kattmänniskor lättast att ha att göra med? Berit Sjöbeck på Bambis hund- och kattvård har gett tusentals hundar och katter nya frisyrer i 48 år. Vi drog dit för att få veta mer om livet på en djursalong.

  • Publicerad 17:37, 28 feb 2018

Bambi står det i med röda lysande bokstäver i fönstret på Hundhamravägen, ett stenkast från Norsborgs tunnelbanestation. När dörren öppnas skäller pudlarna Flashy och Dusty i mun på varandra och vill vara först fram att hälsa.

Det är pudelvalpen Maximo och hans matte Cristina Bustos, Huddingebo och stammis sedan 1985.

– Vad ska vi göra idag då? Samma som förra gången, lite kortare kanske, frågar Berit.

– Ja, det blir bra, säger Cristina Bustos, innan hon går.

Hussar och mattar får inte vara med på klippningen, hundarna blir för stökiga.

– De är som barn, de lyder när föräldrarna inte är med. Och man måste ha en fast hand, man kan inte vela och duttilutta, säger hon och lyfter upp Maximo på bordet.

Redo. "Han blir lite stökig när jag är med, med Berit blir han jättesnäll", säger Cristina Bustos innan hon lämnar sexmånadersvalpen Maximo på salongen. Foto: Claudio Britos

Dusch. Det här är andra gången i livet som Maximo får en klippning. "Han är duktig", säger Berit. Foto: Claudio Britos

Vinnare. Väggarna är täckta av rosetter från agility-, hopp-, rally- och utställningstävlingar som Berit och hennes hundar vunnit.

Hon startade salongen på Hundhamravägen 1975. Innan dess utbildade hon sig och fick jobb på en salong på en nästan lika passande adress: på Klippgatan på Södermalm. Kärleken till hundar är för alltid.

– Jag lyckades tjata till mig en hund när jag var tolv. Innan det lånade jag hundar av grannar för att gå ut med. Salongen är döpt efter min första hund Bambi, berättar hon.

Hennes hundstammisar kommer från södra sidan stan: röda linjen, Huddinge och södra Botkyrka. Katterna kommer från alla delar av stan.

– Ja, jag är en av få som klipper katter, eftersom de är svårare. Du måste kunna läsa katten, den ändrar sig på en sekund. Men de blir lättare att hantera om ägarna är med, säger Berit, som blivit klöst och och biten av en del av sina kunder.

– Men ytterst få gånger på mina 48 år.

Berit schamponerar in Maximo som ser ut att ha tappat halva sin kroppsvikt i sitt blöta tillstånd. Han gnyr. Hon pratar lite med honom.

– Ibland får man säga "nu räcker det", ibland får man säga "du är så duktig" fastän de inte är det. Man får köra lite sånt psykologsnack för att få dem ner i varv.

Fön-tastiskt! Maximo får en handduk runt öronen som skydda mot den högljudda superfönen. Foto: Claudio Britos

Stylade. Flashy (närmast i bild) har en utställningsklippning, Dusty har en fantasiklippning som är vanlig i Korea. "Många tycker att Dusty är fulstylad, men han har ett runt ansikte så det passar honom". Foto: Claudio Britos

Berit tar sig an klorna på Maximo som är lite lätt stressad. Foto: Claudio Britos

Är det sant som de säger, sådan ägare sådan hund?

– Ja, det kan man faktiskt se ibland. En gång kom en man in med sin långhåriga katt. Han själv hade en sån här jättelång mustasch som hängde ner på sidorna. Då skulle katten ha likadant. Det blev rätt ballt faktiskt!

Om hundar är lite lättare att jobba med än med katter – vilka är lättast att ha att göra med – hund- eller kattmänniskor?

– Det går inte att säga, alla är olika tycker jag.

Berit börjar bli klar med fön, borste och sax och Maximo har återfått sin form, och blivit fluffigare än när han kom. Men några extrema frisyrer eller färgningar brukar det inte bli.

– Nej, i Sverige är det rätt konservativt, det är lite tråkigt. Men i Sveriges hundfrisörsförening har vi creative grooming och kan sätta fjädrar eller rosetter i pälsen och klippa fantasiklippningar.

Nästa kund, en katt, rullas in i en vagn av sin matte. Sedan står en malteser och två blandrashundar på schemat. Men hundlivet tar inte slut efter jobbdagen.

– Jag ska tävla i agility med Flashy om några veckor. Men jag är mest oroad för min kondition, man måste kunna springa jättefort för att hänga med!

Färdig! Så här blev Maximo efter två timmars klippning. Foto: Åsa Karlsson

Hund- och kattfrisören

Namn: Berit Sjöbeck, hund- och kattfrisör

Bor: i Skärholmen med pudlarna Flashy och Dusty

Gör: driver Bambis hund- och kattvård på Hundhamravägen 7 sedan 1975

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.