Berith Johansson, 76, upptäckte sent i livet att hon gillar att jobba med människor. Foto: Karoline Montero Araya

Berith, 76, jobbar med Kallhälls äldre: "Vill fortsätta tills jag är 80"

Berith Johansson fyller snart 77 år men har inte en tanke på att pensionera sig. Hon älskar sitt jobb på dagverksamheten för äldre i Kallhäll, och tänker fortsätta – trots att flera av besökarna numera är yngre än henne själv.

  • Publicerad 11:37, 31 jan 2017

"När jag var 60 år blev jag uppsagd. Jag jobbade jättelänge på ett försäljningskontor i Sundbyberg och när företaget skulle flytta blev jag plötsligt arbetslös.

Jag sökte flera jobb utan att få något men en försommar var jag i Jakobsbergs centrum där kommunen letade sommarjobbare. Jag tyckte att jag var för gammal men fyllde i ett papper i alla fall och på den vägen är det.

Jag började som sommarvikarie på ett äldreboende. Nu har jag varit timvikarie sedan 2005, allra mest är jag på Kallhälls sociala dagverksamhet. Jag ville inte sluta jobba när jag fyllde 65 så jag fortsatte och det kan inte bli bättre.

Det är fantastiskt att få hjälpa människor. Hade jag vetat om det här när jag var ung hade jag inte jobbat med döda papper hela livet, som jag brukar säga. Att få vara bland människor gör mig glad och jag tror det betyder mycket för pensionärerna att komma hit och göra roliga saker. Några är yngre än mig men vi har även en 100-åring som brukar komma.

Vi har gympa varje dag. Vissa dagar spelar vi bingo eller bakar och går promenader. Ibland har vi allsång. Jag älskar själv att sjunga men man sjunger hellre än bra, om man säger så.

Många undrar hur jag orkar och varför jag inte är hemma och njuter av livet, men jag hinner det med. Det är så fantastiskt att få vara här och hjälpa alla så jag vill gärna jobba tills jag är 80, haha. Vad jag ska göra efter det vet jag inte. Jag får väl fortsätta komma hit som pensionär."

Varje dag har dagverksamheten gympa för pensionärerna vilket är mycket uppskattat av Sven-Göran Jönsson (till vänster), Edmund Kotz och Eva Jacobsson. Foto: Karoline Montero Araya

Berith Johansson

Ålder: 76 år

Bor: I Stäket, Järfälla

Familj: Man, dotter, två barnbarn och tre barnbarnsbarn.

Gör: Timvikarie på Kallhälls sociala dagverksamhet.

Favoritplats i Järfälla: Ängsjö friluftsområde

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Söderhöjdens nya musikhopp: "Vill vara en röst för tjejer från orten"

Nyheter 20-åriga Arineh Karimi satsar allt på musiken Sedan fem års ålder har Arineh Karimi från Söderhöjden sjungit. Nu spelar hon in låtar i Nox studios i hemkvarteren och satsar på musiken på heltid.tisdag 19/6 16:48

I Kallhäll gestaltas livet på flykt – på teaterscenen

Nyheter "Det här är en unik historia" 20 skådespelare från lågstadieåldern till pensionen repar just nu för fullt inför Teodoks höstuppsättning Fursten i nätet. På scenen i Kallhäll gestaltar de livet på flykt – och mottagandet i Sverige.tisdag 19/6 11:54