Flitig. Bertil Monegrim har varit med i publiken på ca 3 000 tv-programinspelningar och skrivit över 50 000 insändare till tidningar. Foto: Mikael Andersson

Bertil har skrivit 50 000 insändare

Han är förmodligen Vällingbys flitigaste insändarskribent och k­anske Sveriges mest engagerade TV-publik. Bertil Monegrim ger 100 procent i allt han gör.

  • Publicerad 12:52, 22 okt 2015

Bertil Monegrims hem är fullt av minnen från alla de år han spenderat med att skriva insändare, varit statist och suttit i publiken till olika TV-program.

Den första insändaren handlade om Rock n’roll i Aftonbladet, året var 1957. 58 år senare har det hunnit bli närmare 50 000 insändare, de flesta ihopknåpade hemma i lägenheten i Vällingby.

– Jag skrev 40-50 insändare i veckan förut. Nu har jag minskat ner till kanske tio. Men jag har skrivit insändare till och med på julafton, säger Bertil Monegrim.

Själv menar han att han med sina insändare vill sprida glädje och muntra upp människor. Det har också blivit en del dikter genom åren.

– Glädjespridare kallar jag mig för. ”Är du ledsen i dag så ska du veta att morgondagen alltid är en ny möjlighet för solen att åter få lysa i ditt hjärta”, det är sådant jag skriver.

Elaka insändare

Bertil, som hunnit bli 79 år, lovar att han ska fortsätta skriva så länge det går. Med glädje som fortsatt tema.

– Många har klagat faktiskt och bett mig att skriva en elak insändare. Någon har jag väl varit på lite grann, men inte mycket. Bert Karlsson har fått någon känga när han varit elak mot andra.

Efter 58 år som insändarskribent har Bertil blivit lite av ett namn. Hemma i Vällingby blir han ofta igenkänd, och dessutom har han fått uppmärksamhet från kända håll.

– Jag får massa brev och kort från hovet eftersom kungen, drottningen och allihopa har fått dikter av mig. Men det är ombud som skriver korten såklart.

Idol på fredagar

Bertil har också ett stort intresse i att vara statist och sitta med i publiken när olika program spelas in.

– Jag har varit på alla Idol sedan 2004. Det är nog 3 000 program där jag suttit i publiken. Jag skulle tro att jag har världsrekord både i att vara med i tv-program och att skriva insändare.

Dessutom har Bertil varit statist i flera tv-serier, som bland annat Rederiet och Svart eller vitt.

– Det är rätt kul, man träffar olika människor och ser hur de jobbar bakom kameran. Nu börjar ”Så ska det låta” igen, den tar tre timmar varje program och det är tolv program.

Stockholm Direkt