EGEN REGI. Äldrenämnden har beslutat att hemtjänsten ska leverera mat som tillagas av Sundbybergs måltidsservice. Ordföranden Eric Vänerlöf utlovar dessutom efterrätt. Foto: Felix Öhlund/Mostphotos

Besked: Hemtjänstens mat börjar lagas i egen regi

Sundbybergs stad har rivit avtalet med Trofo Trading och från månadsskiftet lagas matlådorna i egen regi. Kostnaden blir som tidigare och efterrätt tillkommer.

  • Publicerad 12:02, 24 mar 2020

I början av mars rapporterade SundbybergDirekt om hur maten som serveras genom hemtjänsten i Sundbybergs stad tillagas i Kalmar. Det efter att kommunen upphandlat en ny matleverantör i december förra året.

Äldre i Sundbyberg får mat lagad i Kalmar

Efter vår artikel lovade äldrenämnden i Sundbybergs stad att de skulle vidta åtgärder, och nu kommer beskedet om att avtalet med leverantören i Kalmar sägs upp.

Från och med månadsskiftet tillagas maten som hemtjänster kör ut istället av Sundbybergs måltidsservice.

– Måltidsservice lagar i dag mat till kommunens äldreboenden och har kapacitet att även laga till de som får sin mat levererad av hemtjänsten. Alla partier var eniga och beslutsamma kring detta beslut, säger Eric Vänerlöf, (S), ordförande i äldrenämnden.

Kunde ni redan i höstas "tagit hem" tillagningen till måltidsservice?

– Ja. Men vi har sedan länge upphandlat den här tjänsten externt och när förra avtalet löpte ut valde upphandlingsutskottet att göra en ny upphandling.

Planen är att alla som har hemtjänst ska få mat från måltidsservice så snart som möjligt. Tidigare har en måltid kostat cirka 45 kronor för staden och enligt Eric Vänerlöf blir det ingen skillnad nu. Och utöver maten tillkommer efterrätt.

– Nu får vi hundraprocentig styrning och det känns bra. Vi kan snabbt gå in och vidta åtgärder om det så behövs, säger han.

Blir det här dyrt för staden?

– Nej. Vi kan behöva anställa personal på måltidsservice, men som det ser ut i dag har vi tillräckliga resurser och bemanning.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Häng med en timme på linje 10

Nyheter ✓Leksugna ✓Sol och distansskola ✓Utehäng För några veckor sedan kollade vi läget på linje 11 mot Akalla. Den här gången var det dags att åka linje 10 mot Hjulsta istället, och vår vana trogen tog vi tempen på de tre sista stoppen. Vad gör...fredag 3/4 15:10

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt