EGEN REGI. Äldrenämnden har beslutat att hemtjänsten ska leverera mat som tillagas av Sundbybergs måltidsservice. Ordföranden Eric Vänerlöf utlovar dessutom efterrätt. Foto: Felix Öhlund/Mostphotos

Besked: Hemtjänstens mat börjar lagas i egen regi

Sundbybergs stad har rivit avtalet med Trofo Trading och från månadsskiftet lagas matlådorna i egen regi. Kostnaden blir som tidigare och efterrätt tillkommer.

  • Publicerad 12:02, 24 mar 2020

I början av mars rapporterade SundbybergDirekt om hur maten som serveras genom hemtjänsten i Sundbybergs stad tillagas i Kalmar. Det efter att kommunen upphandlat en ny matleverantör i december förra året.

Äldre i Sundbyberg får mat lagad i Kalmar

Efter vår artikel lovade äldrenämnden i Sundbybergs stad att de skulle vidta åtgärder, och nu kommer beskedet om att avtalet med leverantören i Kalmar sägs upp.

Från och med månadsskiftet tillagas maten som hemtjänster kör ut istället av Sundbybergs måltidsservice.

– Måltidsservice lagar i dag mat till kommunens äldreboenden och har kapacitet att även laga till de som får sin mat levererad av hemtjänsten. Alla partier var eniga och beslutsamma kring detta beslut, säger Eric Vänerlöf, (S), ordförande i äldrenämnden.

Kunde ni redan i höstas "tagit hem" tillagningen till måltidsservice?

– Ja. Men vi har sedan länge upphandlat den här tjänsten externt och när förra avtalet löpte ut valde upphandlingsutskottet att göra en ny upphandling.

Planen är att alla som har hemtjänst ska få mat från måltidsservice så snart som möjligt. Tidigare har en måltid kostat cirka 45 kronor för staden och enligt Eric Vänerlöf blir det ingen skillnad nu. Och utöver maten tillkommer efterrätt.

– Nu får vi hundraprocentig styrning och det känns bra. Vi kan snabbt gå in och vidta åtgärder om det så behövs, säger han.

Blir det här dyrt för staden?

– Nej. Vi kan behöva anställa personal på måltidsservice, men som det ser ut i dag har vi tillräckliga resurser och bemanning.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Allvarliga sprickor i 271 t-banevagnar – nu måste de svetsas

Nyheter De 271 tunnelbanevagnarna köptes in vid millennieskiftet och skulle hålla i 30 år. Men redan nu har de sprickor i stålkonstruktionerna. Region Stockholm tvistar nu med tillverkaren Bombardier för att...måndag 21/9 19:00

Moa Piraten sjunger om kärlek i Hallonbergen

Nyheter "Texten är både tragisk och komisk" Artisten Moa Piraten har länge velat skriva om Hallonbergen. Nu kommer hennes singel som handlar om obesvarad kärlek.måndag 21/9 16:46

50 år framåt – så blir framtiden i Stockholm 2070

Nyheter Hur kommer vi att leva om 50 år? Mitt i har tittat i spåkulan – och pratat med fem experter – för att sia om hur vi bor, reser, jobbar, shoppar och äter år 2070. Vad sägs om en framtid där du kommer...måndag 21/9 4:59