Besked i dag: Kommunhuset ska tömmas

Alla tjänstemän ska ut ur kommunhuset. Helst före årsskiftet. Kommunen letar efter ersättningslokaler. – Många av våra medarbetare mår inte bra, säger kommundirektör Peter Lund. De nya tidsplanerna kan också påverka utredningen om ett kommunhus på Joartomten.

  • Publicerad 14:49, 29 maj 2017

Många av våra medarbetare mår inte bra

Det har länge varit diskussioner om vad som ska göras med kommunhuset.

Renoveras eller rivas.

Men trots en rad åtgärder i Kommunhusets arbetsmiljö mår många medarbetare inte bra.

Därför är målet nu att alla medarbetare ska flytta ut under 2017, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

På måndagen fick all personal i kommunhuset information om att de snart kan få en ny adress till sitt arbete.

Vart de ska flytta är dock långtifrån klart.

Kommunen har hittat en del lokaler, men nu ska samtliga få nya arbetsplatser redan i år.

Går det?

– Vi tänker brett, men det är en utmaning att hitta så många arbetsplatser på kort tid. Min förhoppning är att vi ska kunna hålla ihop förvaltningarna och då behövs 3-4 ställen med 50-60 arbetsplatser.

Hur brett? Kan det bli Grillby, Örsundsbro, Hummelsta?

– Jag utesluter ingenting, vi ska hitta en bra arbetsplats till de anställda som motsvarar kraven på en god arbetsmiljö, säger Peter Lund.

I dag har omkring 200 tjänstemän sin arbetsplats i kommunhuset. Dessutom har tre politiker, kommunalråden Proos (S), Wikman (NE) och Smedlund (M) sina arbetsrum där.

Sedan tidigare står det klart att Kommunhuset behöver rivas eller totalrenoveras, och för att göra arbetsmiljön acceptabel i ytterligare fyra år har flera åtgärder genomförts.

Men trots det mår många medarbetare inte bra. Det har resulterat i att målet nu är att hitta alternativa arbetsplatser för samtliga som i dag arbetar i Kommunhuset.

– Signalerna från ansvariga chefer, huvudskyddsombud och läkare på företagshälsovården är entydiga, säger Peter Lund.

Är det något särskilt som hänt?

– Det är inga nya mätningar som gjorts, men de rapporter vi fått från företagshälsovården och chefer i organisationen pekar på att så många inte mår bra att vi måste ändra vår tidsplan.

Kommundirektören har under den senaste tiden haft en regelbunden dialog med kommunstyrelsens personalutskott, de tre kommunalråden Helena Proos (S), Anders Wikman (NE) och Ingvar Smedlund (M).

Under måndagsmorgonen fick de information om läget, och senare under förmiddagen informerades medarbetarna, facket och huvudskyddsombuden.

Tar ansvar för arbetsmiljön

– Vi tar vårt ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö, säger Helena Proos i pressmeddelandet.

– Om det visar sig att det inte går att komma tillrätta med problemen samtidigt som vi har medarbetare i huset måste vi vidta andra åtgärder, fortsätter hon.

Personalutskottets vice ordförande Ingvar Smedlund framhåller också allvaret i situationen.

– Vi behöver se långsiktigt på frågan. Med de nya förhållanden som nu råder måste vi vara beredda att fatta nya beslut. Det verkar vara mer bråttom än vi tidigare trott, säger Ingvar Smedlund.

Den ändrade tidsplanen för att utrymma Kommunhuset kan också påverka den utredning som tekniska nämnden nyligen beslutat om för ett eventuellt nytt kommunhus på Joartomten.

– Den politiska ledningen med (S) och (NE) träffas i kväll för att resonera om hur de nya förhållandena för Kommunhuset påverkar helheten, säger Anders Wikman.

Artikeln uppdateras.

Många vill ha bokkasse

Nyheter Nya tjänsten ”Bokkassen” har redan hunnit bli populär bland 70-plussare. Nu vill biblioteket nå ut till ännu fler. – Alldeles nyss ringde en kvinna och berättade att hon gillar deckare, säger...söndag 5/4 12:14