Inga vakter. Polisen ser inget behov av ordningsvakter på Söderhöjden. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

Besked: Inga ordningsvakter till Söderhöjden

Nyligen kunde JärfällaDirekt berätta att Järfälla kommun fått nej till att få ha ordningsvakter i centrumen i Viksjö och Kallhäll. Nu får de också kalla handen till vakter på Söderhöjden.

  • Publicerad 16:51, 29 okt 2019

Sedan i våras patrullerar ordningsvakter dagligen kring stationsområdet och centrum i Jakobsberg, på bekostnad av Järfälla kommun.

Och som JärfällaDirekt tidigare berättat vill Alliansen anställa ordningsvakter på flera platser i kommunen, som centrumområdena i Viksjö och Kallhäll, liksom Söderhöjden. Det är polisen som ger tillstånd för ordningsvakter och för Viksjö och Kallhälls räkning blev det nej.

Nu har det också blivit nej gällande Söderhöjden.

– Det är ur ett ordningsvaktsperspektiv ett väldigt stort område, med i huvudsak bostäder. Bostadsområden är generellt inte platser där vi ska ha ordningsvakter, det ska finnas ett behov avseende fylleri och ordningsstörningar för att det ska vara aktuellt, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

Ska hantera ordningsstörningar

Ordningsvakter får hantera fylleri och ordningsstörningar, och avvisa liksom frihetsberöva personer. Men de får bara jobba inom geografiskt avgränsade områden, som polisen beslutar om. Och för att ett sådant område ska bli godkänt, krävs det att det finns "ett särskilt behov av ordningshållning", som kräver personer med de befogenheter ordningsvakter har för att hålla ordning på platsen, och där polisen själva har svårt att avvara resurser.

Men det menar alltså polisen inte är fallet när det gäller Söderhöjden.

Magnus Nilsson beskriver däremot Jakobsbergs centrum som ett "skolboksexempel" på där ordningsvakter fyller en funktion.

– Man har ett systembolag, vilket ger en del ordningsstörningar i form av fylleri. Sedan har vi runt 100 butiker, och ett antal restauranger med serveringstillstånd, där vissa har öppet till tre på helgen. Det blir en del liv och rörelse som uppstår. Det kan man inte säga om Söderhöjden, det är två helt olika typer av områden, säger Magnus Nilsson.

Han menar att ordningsvakter ofta tas upp som en trygghetsskapande lösning, men att det ska handla om just ordningsstörningar för att en ansökan ska bli beviljad.

Nej till ordningsvakter i Viksjö och Kallhäll

Viksjö centrum får väktare kvällstid