Inte gratis. I år måste skolungdomar betala för resor med SL under sommarlovet. Foto: Mostphotos

Besked: Inget gratis SL-kort för unga i sommar

Nu är det klart: Det blir inte gratis SL-kort för skolungdomar i sommar.

  • Publicerad 12:37, 7 maj 2019

Förra året kunde ungdomar i Stockholms län åka gratis med kollektivtrafiken på ett så kallat sommarlovskort. Planen var att det skulle fortsätta även denna sommar, men i den nya statsbudgeten som kom efter valet var statsbidraget för kortet slopat.

På regionfullmäktige i dag sa oppositionsregionråd Anna Selin (V) att det fortfarande finns pengar kvar från förra årets satsning och bad trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) ge besked om ifall detta gör att det blir fria SL-kort även denna sommar.

Även Socialdemokraterna i Region Stockholm vill att kollektivtrafiken ska vara avgiftsfri för skolungdomar i sommar. Enligt S uträkning betalade staten ut drygt 79 miljoner kronor i förskott förra året.

Men satsningen landade på 39 miljoner kronor. 40 miljoner kronor av det statliga bidraget finns alltså kvar, enligt Socialdemokraterna.

Uträkning håller inte

Den uträkningen håller inte Kristoffer Tamsons med om. På regionsfullmäktige svarade han Anna Selin att det inte finns något överskott att använda till sommarlovskort.

– Så någon sådan möjlighet finns inte, för det finns inga pengar, sa han på mötet.

Kristoffer Tamsons hänvisar till ett tjänsteutlåtande från trafikförvaltningen där det slås fast att ett överskott inte finns tillgängligt att använda under andra budgetår. Att införa sommarlovskort skulle därför strida mot kommunlagens krav på god ekonomiskt hushållning, menar Kristoffer Tamsons.

Men det finns inget i kommunallagen som säger att man inte kan göra justeringar i budgeten, menar oppositionsregionråd Jens Sjöström (S):

– Att det uteblir 2019 handlar inte om brist på pengar utan brist på politisk vilja hos den moderatledda majoriteten. Istället väljer de att använda statsbidraget för att bättra på SL:s resultat. Man lägger pengar på hög istället för att låta dem göra nytta för barnfamiljerna i Stockholmsregionen.

S: Unga kan få gratis SL-kort i sommar igen

SL om missen med gratiskorten till unga

De fick gratis SL-kort förra sommaren

De som fick gratis SL-kort var skolungdomar precis slutat årskurserna 6-9 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan eller sameskolan eller år 1 och 2 i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan.

Totalt handlade det om 160 000 stycken ungomdar i länet.