Optimist. Dennis Wedin (M) är övertygad om att den temporära saluhallen på Östermalmstorg snart är såld. Foto: Patrik Wirén

Beskedet: Då ska Östermalmstorg återställas

Senast den sista juni 2021 ska den tillfälliga saluhallen vara borta. Har den inte blivit såld tills dess rivs den hyllade byggnaden.

  • Publicerad 15:04, 13 aug 2020

Under den utdragna renoveringen av Östermalmshallen hördes bara lovord om den tillfälliga saluhallen. Handlare såg hur nya kunder strömmade till och lokalen tilldelades både internationella arkitekturpriset Architizer A+ Award och Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris.

Men sedan Östermalmshallens nyinvigning den 5 mars i år är tonen en annan. En återkommande fråga från våra läsare är när byggnaden egentligen ska tas bort. Och nu lämnar bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) besked.

– Fastighetskontoret har ansökt om en förlängning av det tillfälliga bygglovet och absolut senast den sista juni 2021 ska den vara borta, förhoppningsvis tidigare än så. Målet är att ett beslut ska vara fattat vid årsskiftet, säger han och tillägger att han har förståelse för människors oro.

– Östermalmshallen är ett projekt som pågått under väldigt lång tid och många är glada över att projektet äntligen avslutats. Då vill man inte se en byggnad som inte används mitt på torget.

Stora förhoppningar på nya Östermalmshallen

Hittills har det dock varit svårt att hitta en köpare. Redan i oktober 2019 lades den temporära saluhallen ut till försäljning utan resultat. Men när vi, och andra medier, i februari berättade att staden kunde tänka sig att sänka priset vaknade flera aktörer till liv, enligt Wedin. Ytterligare intressenter, både offentliga och privata aktörer, har inkommit under sommaren.

Finns det inte risk för att ni i desperation godtar ett skambud?

– Nej, även om vi är öppna för en dialog kring slutpriset ska det vara ekonomiskt gynnsamt för oss.

Hallen har dock faktiskt kommit till användning på senare tid. Arbetet med hotellet som byggs ihop med saluhallen har försenats på grund av corona och nu används lokalerna som byggbodar. Men när arbetet slutförts kommer byggnaden återigen stå outnyttjad. 

Flera medborgarförslag har inkommit om vad lokalen kan användas till, bland anat föreslog någon idrottsaktiviteter. Samtidigt är situationen komplicerad eftersom det finns risk att verksamheten behöver avbrytas kort efter att den inletts.

– Det bästa vore om vi hittade en köpare så snart som möjligt och jag är övertygad om att det finns en sådan där ute.