Årets Tensta marknad ställs in. Här bild från när marknaden gick av stapeln 2017. Foto: Jonas Carlsson

Beskedet: Det blir ingen Tensta marknad i år

Det blir ingen Tensta marknad i september i år. Inga föreningar har visat intresse för att hålla i arrangemanget och något externt eventbolag – som man låtit hålla i trådarna de senaste åren – är inte aktuellt.

  • Publicerad 11:32, 24 maj 2019

Tensta marknad arrangeras varje år i början av september och har blivit en omtyckt tradition som lockar uppåt 80 000 besökare.

Fram till för några år sedan arrangerades marknaden av en paraplyorganisation av lokala föreningar. Men efter att det uppstått frågetecken kring hur ekonomin redovisades, bröt stadsdelen samarbetet och har de senaste tre åren i stället låtit ett externt eventbolag hålla i arrangemanget.

Nya arrangörer räddar Tensta marknad

Det vill inte det nya grönblå styret fortsätta med.

– Dels har det funkat dåligt. Dels motverkar det syftet, att marknaden ska bygga på lokalt engagemang. Det har inte varit ett alternativ att under några omständigheter ha en ny upphandling, säger Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Enligt Ole-Jörgen Persson har inga lokala föreningar visat intresse för att arrangera marknaden i år. Därför blir det ingen marknad i september.

Men om stadsdelen har jobbat med eventbolag i tre år varför skulle föreningarna höra av sig och anmäla sitt intresse?

– Jo, men det har funnits intresse, även de senaste åren. Men även om någon skulle komma nu så är det alldeles för sent. I stället ska stadsdelen redan nu under juni undersöka intresset hos föreningarna för att arrangera Tensta marknad 2020, och skapa bra förutsättningar för det, säger Ole-Jörgen Persson.

Mer pengar till marknader i Spånga

Samtidigt beslutade stadsdelsnämnden på sitt möte i går, torsdag, att öka föreningsbidraget till Spånga företagarförening, som arrangerar tre mindre marknader om året i Spånga centrum: en vår- , en jul- och en matmarknad.

Föreningen ansökte om 300 000 för samtliga arrangemang. I fjol beviljade stadsdelsnämnden 90 000 kronor, men i år för företagarföreningen 150 000 kronor.

Ökningen har dock inget med Tensta marknads vara eller icke vara, understryker Ole-Jörgen Persson:

– Det är viktigt att hålla isär detta. Marknaderna på Spånga torg är en oerhört viktig del av av det som sker i stadsdelen. Alla partier ställde sig bakom beslutet om det föreningsbidraget. Samtidigt vill vi också få med föreningarna i Tensta och göra en gedigen planering så att det blir en bra Tensta marknad år 2020, säger han.

"Olyckligt"

Rashid Mohammed (V), vice ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, tycker att den inställda marknaden sänder en signal om att stadsdelsnämnden inte bryr sig om Tensta.

– Det verkar som att det inte finns en blågrön vilja att satsa på området, vilket är olyckligt, säger han.

Han tycker att den grönblå majoriteten borde ha varit bättre förberedda och tagit in ett externt eventbolag eller gett stöd till lokala föreningar så att de kunnat hålla i marknaden.

– Att Tensta blir utan marknad kommer göra många besvikna, både i Tensta och Hjulsta. Jag kan lova att om vi kommer till makten så kommer marknaden bli av varje år, det är vår skyldighet, säger han.

Båtägare i Bromma slår tillbaka mot pirathamnsrykte

Nyheter Spontanhamnen väcker känslor En liten ansamling båtar har växt fram i närheten av Minneberg i Bromma. De har pekats ut som de som tidigare legat illegalt vid Årstaviken. Det stämmer inte, menar Axel Overödder, som nyligen lagt...fredag 20/9 16:40

Nockebyförlaget bjuder in grannarna till öppet hus

Nyheter Ger snart ut bok om Bromma I 15 år har Ordalaget bokförlag varit beläget vid Nockeby torg. I vinter bjuder de in Brommaborna till öppet hus. "Många är nyfikna på vad vi gör", säger Ulrika Klint på förlaget.fredag 20/9 16:34

Vi är Västerort

Stockholm Direkt