Diskussion. Engelska skolan och Vallentuna kommun har nu en pågående diskussion om att öppna en större skola. Foto: Sacharias Källdén

Beskedet: Engelska skolan i Vallentuna dröjer

Idag meddelade Internationella engelska skolan att deras etablering i Vallentuna skjuts upp minst ett år. Anledningen är att det nu pågår en diskussion om att öppna en F-9-skola istället för en 6-9-skola.

  • Publicerad 14:51, 21 nov 2019

VallentunaDirekt har tidigare rapporterat om att Internationella engelska skolan vill öppna en grundskola i Åbygläntan i Vallentuna, och att det – på grund av slarv med mark- och partöverlåtelseavtal – tagit längre tid än beräknat.

Klart: Så blir nya Engelska skolan i Vallentuna

Planen var från början att företaget Nystad Vallentuna Skolfastigheter AB skulle bygga skolan, för årskurs 6-9, i juni i år och att skolan skulle öppna redan hösten 2020.

Men nu berättar skolan för VallentunaDirekt att etableringen skjuts upp.

– Vi har skjutit upp öppningen minst ett år. Den kommer inte öppna under 2020, säger Jonathan Howell, presstalesperson på Internationella engelska skolan.

Beslut om Engelska skolan i Vallentuna skjuts upp

Enligt Jonathan Howell är anledningen att man just nu diskuterar med Vallentuna kommun om man kan öppna en ännu större skola – en F-9-skola. Och att man nu försöker "hitta rätt lokal för det".

– Vi har en pågående diskussion med kommunen. De vill att vi öppnar en större skola, och självklart, om vi kan det så skulle vi vilja det. Men det hänger på att vi hittar rätt lokal för det, säger Jonathan Howell.

Återvinning kommer inte tillbaka

Parisa Liljestrand (M) bekräftar att man för en dialog med Engelska skolan om att öppna en F-9-skola, och att det beror på att Engelska skolan har fått så många förfrågningar om detta från Vallentunabor med yngre barn.

Vad gäller platsen för skolan är dock inget beslutat, enligt Parisa.

– Det är inget som är bestämt, vi har en positiv och pågående diskussion, säger hon.

Är det klart att det inte blir i Åbygläntan?

– Nej.

Parisa Liljestrand (M) berättar vidare att den återvinningsstation som togs bort för att ge plats åt skolan, inte kommer komma tillbaka. Det oavsett om det blir en skola där eller ej.

– Det finns ett regeringsbeslut nu att återvinningsstationerna ska bli mer hushållsnära och eftersom det är en ganska strategisk mark för oss i dagsläget, som vi kan använda för andra saker, kanske det inte är så smart att ha den där, säger Parisa Liljestrand.

Välbesökt återvinning försvinner i Vallentuna

Stockholm Direkt