Ungefär 400 ensamkommande ungdomar i Stockholm kommer nu få stanna kvar. Foto: Sacharias Källdén

Beskedet: Ensamkommande över 18 år får stanna i Stockholm

400 ensamkommande 18-åringar som väntar på uppehållstillstånd kommer att få stanna kvar i staden, efter ett nytt bidrag från regeringen.

  • Publicerad 11:37, 11 aug 2017

De ensamkommande ungdomar som ännu inte fått uppehållstillstånd och hinner fylla 18 år, kommer nu att få stanna kvar i Stockholm istället för att flyttas till något av Migrationsverkets boenden i andra kommuner. Det har den rödgrönrosa majoriteten beslutat, efter att staden fått ett tillfälligt bidrag från regeringen med just det syftet. Totalt rör det sig om ungefär 400 ungdomar som nu kommer att bli kvar i Stockholm i väntan på sitt asylbesked.

– Det är väldigt positivt att ungdomarna inte längre behöver ryckas upp, utan kan känna sig trygga i sitt sammanhang här i Stockholm, säger socialborgarråd Åsa Lindhagen (MP).

Stor risk för självmord bland ensamkommande – nu agerar staden

Kan gå kvar i skolan

Stadens ambition har sedan tidigare varit att de som fyllt 18 ska bli kvar i staden, i största möjliga mån. Men eftersom Migrationsverket avvecklat sina boenden i Stockholm har många av de som hunnit fylla 18 år tvingats flytta från kommunen. 1 juli trädde dessutom ett nytt ersättningssystem för mottagande av flyktingbarn i barn i kraft – vilket inneburit att samtliga som fyllt 18 år tvingats flytta till något av Migrationsverkens andra boenden runt om i landet – i väntan på sitt asylbesked.

Hamid, 18, kan tvingas sluta skolan: "Jag skulle förlora allt"

Det har i praktiken inneburit att många har riskerat att förlora sin skolgång, eftersom den nya kommunen inte är skyldig att erbjuda skola till de som är över 18 år och ännu inte fått uppehållstillstånd.

– Att de nu kan stanna kvar i Stockholm innebär att de fortsätta med sina gymnasiestudier, vilket är oerhört viktigt för att ska kunna etablera sig i Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP).

Organisationer ska ordna boenden

Totalt har regeringen skjutit till 195 miljoner kronor till landets kommuner, varav tio hamnar i Stockholm. Pengarna är inte formellt öronmärkta, men regeringen är tydliga med att ändamålet är att så många som möjligt ska kunna stanna kvar inom kommunen där de redan bor.

Rädsla och uppgivenhet när Farstas asylboende stänger

I Stockholm kommer pengarna användas till att få fram och finansiera så många boendeplatser som möjligt, berättar Åsa Lindhagen (MP). Staden diskuterar just nu med olika civilorganisationer som har erfarenhet av att jobba med målgruppen, och kommer ge en eller flera av dem i uppdrag att ordna boendeplatser. Målet är att det ska bli klart så absolut snart det bara går.

– Det kan till exempel handla om att hitta fler familjehem, eller se till att de kan vara kvar där de bor nu. Men vi tänker brett och kommer också se över om staden har egna fastigheter som kan användas.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.