DJURGÅRDSBRO. Folke Bernadottes bro över Djurgårdsbrunnsviken ska börja byggas under 2018 och invigas sommaren 2019. Foto: Rundquist arkitekter

BESKEDET: Helt ny bro byggs till Djurgården

Nu är det klart. En helt ny bro kommer att byggas för att öka tillgängligheten till Djurgården.

  • Publicerad 09:52, 27 okt 2017

Kungliga Djurgårdens förvaltning har i många år diskuterat hur man bättre ska knyta ihop norra och södra Djurgården bättre. Nu sätter man ner foten. I sin budget för nästa år finns det nu en ny bro, Folke Bernadottes bro, med i finansieringen.

– Det här känns väldigt roligt. Vi sätter ner spaden marken nästa år, säger slottsfogde Magnus Andersson.

Bro ska göra promenaden över Djurgården smidigare

Folke Bernadottes bro beräknas kosta omkring 30 miljoner kronor. Genom att dela upp kostnaden på två år går finansieringen i lås. Samtidigt skjuter länsstyrelsen till en del pengar. Preliminärt har de lovat 5 miljoner kronor.

– Vi hoppas att de kan skjuta till lite mer, men de diskussionerna är inte klara än, säger Magnus Andersson.

Det ska bli lättare att ta sig mellan norra och södra Djurgården. Bilden är ett montage. Foto: Källa: hitta.se, © Lantmäteriet/Metria

Byggstart 2018

Tanken är att grundläggningen och gjutning av brofundament görs nästa år. Sedan kommer bron, som byggs helt i stål på en fabrik i Blekinge, kommer lyftas på plats under våren 2019.

– Vi siktar på att ha en invigning av bron sommaren 2019, säger Magnus Andersson som ändå är mån om att arbete påbörjas nästa år, eftersom det då är 200 år sedan Bernadotte klev upp på den svenska tronen i och med Karl XIV Johan.

– Det hade varit väldigt roligt att få lägga grundstenen till bron under jubileumsåret, det är det vi siktar på, säger Magnus Andersson.

Bron ska placeras så att museiparken på norra Djurgården binds ihop med Rosendalsområdet på södra Djurgården.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Koreansk snabbmatskedja öppnar i Vasastan

Nyheter Vill starta 20 nya restauranger i Stockholm inom två år Hemliga familjerecept och koreanskinspirerad mat. Nu öppnar Kimchistan på Tegnérgatan.lördag 20/10 10:00

Täckning av bro upprör på Östermalm

Nyheter "Vi arbetar med att ta fram en långsiktig lösning" Den omdebatterade bron över Husarviken framkallar återigen starka känslor i Norra Djurgårdsstaden.fredag 19/10 16:20