Renoveringsobjekt. Pilottorget är ett av de torg som ska bli tryggare genom omgestaltning. Foto: Sacharias Källdén

Beskedet: Inga bilfria torg i Skarpnäck och Bagis

Arbetet med att göra torgen i Skarpnäck och Bagis tryggare är igång. Stadens ess i rockärmen är mer ljus, sittplatser och trafikhinder – men bilfritt blir det inte någonstans.

  • Publicerad 11:51, 29 okt 2019

Redan för ett och ett halvt år sedan skrev SöderortDirekt om trafikborgarrådet Daniel Helldéns (MP) vilja att få bort "olovlig trafik" på flera platser runtom i stan; däribland Skarpnäcks torg, Pilottorget och Bagarmossen centrum.

På åtgärdslistan kunde man bland annat läsa om trafikhinder, bilfria ytor och diverse trevliga utsmyckningar. Allt för att kriminalitet och stökiga bilister skulle hålla sig undan.

Trafikhinder ska stoppa terror och droghandel

När nu Skanskas byggarbetare äntligen är på plats har listan redigerats. Det blir till exempel inte bilfritt på Skarpnäcks torg, vilket var tanken från början.

– Det var inte möjligt att göra det enligt gällande detaljplan, säger Kristofer Rogers på trafikkontoret.

I stället läggs krutet på att förstärka torgets gångstråk så att det blir ljusare. Förhoppningen är fortfarande att få bort biltrafiken på lång sikt, och enligt Rogers motverkar inte de aktuella åtgärderna den idén.

Även de tidigare utlovade rörliga hindren på Pilottorget slopas – för tillfället. Men genom lite andra justeringar vill man ändå prioritera de gående framför bilisterna.

I Bagarmossens centrum blir det däremot ett gäng pollare. Syftet med dem är att försvåra för bilister på Lagavägen att fortsätta upp på torget.

– Tidigare var det lite mer öppet att köra upp på torgen och vi försöker göra det tydligare att det är just torg och inte bilvägar. Det gäller kanske framför allt Bagarmossen och Pilottorget, Skarpnäcks torg blir fortfarande en vändplats, säger Rogers.

Varför har det tagit så lång tid att komma igång med omgestaltningarna?

– Någon kanske hade ambitionen att det skulle ske förra hösten, men det var lite väl ambitiöst skulle jag tro. Det tar tid att ta fram handlingar, och efter det måste man ha en viss framförhållning för att få en entreprenör på plats. Jag tror inte att det är någon kraftig försening.

Här är samtliga åtgärder för de tre torgen

Bagarmossen centrum

Omgestaltning av entré vid Lagavägen.

Mindre plats för bilar och mer plats för människor.

Belysningsåtgärder.

Trevligare yta för vistelse med sittplatser och planteringar.

Fler trafikhinder sätt upp för att hindra olovlig trafik på torgytorna.

Parkeringen vid Lillåvägen får ny gestaltning för att öka tryggheten.

Skarpnäcks torg

Det gångstråk som löper genom torget förstärks.

Träd flyttas för att släppa in mer ljus närmast fasaderna.

Detta kompletteras med beläggningsåtgärder.

Pilottorget

Omgestaltning av torget: Ny belysning, justering av häckar och planteringar, beläggningsåtgärder.

Uteserveringen får nytt läge.

Visa merVisa mindre