Beskedet: Inga extraslantar i jul

Som sjukpensionär och ensamstående mamma vänder Eva på varje krona. Nyligen gav kommunen avslag på den extra julpeng som tidigare har beviljats. – Jag har rejäl ångest inför den här julen, säger hon.

 • Publicerad 08:15, 13 dec 2019

Varför ska man straffas för att man är sjuk?

I flera år har Mälaröbon Eva, som egentligen heter något annat, varit sjukpensionär. Hon har två barn varav en hemmaboende tonåring och är beroende av kommunens försörjningsstöd sedan flera år tillbaka.

Inför julen har hon de senaste åren haft möjlighet att få 500 kronor per barn som ett litet extra ekonomiskt tillskott för att kunna köpa lite julmat och några julklappar till barnen. Samma slant har kunnat ges i anslutning till sommarlovet för att barnen ska få något litet extra.

I höstas ansökte Eva om pengen hon har fått i flera år. Den här gången fick hon dock avslag från kommunens socialkontor.

– Det är ändå inte en stor summa för familjer i dag. Det skulle räcka till både julklappar, mat och godis, säger Eva.

Känner skam

Hon känner en stor skamkänsla inför situationen.

– Nu är det så tydligt att vi tillhör samhällets bottenskikt. Och barnen är väl medvetna om att de inte kan förvänta sig de julklappar de önskat. Kompisarna får dyr elektronik, de flesta föräldrarna här har det gott ställt. Det märks vilka de fattiga barnen är, säger hon.

Julen är nuförtiden en tid av ångest för Eva.

– Förr såg jag fram emot den, innan ekonomin rasade med sjukdomarna och skilsmässan. Nu är barnen så pass stora så de kan förstå hur det ligger till, men man känner sig som en usel och snål förälder. Julen ska ju vara ett andrum från oro och bekymmer men det ligger alltid där och tär, säger hon.

Sålt det som kan avvaras

Hon har redan sålt av de prylar som kan ge en extra inkomst och känner stor tacksamhet för de välgörenhetsorganisationer som finns.

– All heder till dem. Men de borde inte behöva göra så stora insatser i vårt svenska samhälle, till vanliga barnfamiljer som råkat på obestånd. Varför ska man straffas för att man är sjuk? Jag hade självklart hellre jobbat och tjänat pengar så vi kunde ha ett gott och värdigt liv. Det gjorde jag innan jag blev sjuk. Men jag klarar inte det längre. Och arbetsgivarna vill inte ha sådana som mig, säger hon.

Julpengen har funnits att få i vissa av landets kommuner och Ekerö är en av dem, men det har inte varit något krav att erbjuda. För några år sedan var det så att de som hade försörjningsstöd i Ekerö fick extrapengarna utan att behöva ansöka.

Från och med i år är det nya restriktivare direktiv från Ekerö kommuns socialtjänst. Därmed kan en person bara beviljas extrapengar en gång per år. Eva fick den hjälpen till sonens sommarlov och har därför redan utnyttjat sin möjlighet. Hon är starkt kritisk till den nya striktare hållningen.

”Gör ont”

– Hjärtat sjönk i bröstet. Det gör ont när det drabbar barnen. Man undrar hur socialtjänstens ledning tänker? Vad kan kommunen rimligtvis vinna på att spara in på ett par hundralappar till ett fåtal fattiga familjer? Den där lilla julpengen var skillnaden mellan en dräglig jul och en eländig, säger hon.

Jannike Wretman, biträdande enhetschef för vuxenenheten i Ekerö kommun, poängterar att frågan är komplex och att det handlar om pengar som är utöver normen.

– Nu kan det beviljas en gång per år. 700 kronor för barn som bor hel- eller halvtid och 400 kronor för barn med umgängesrätt, säger hon.

Hon kan inte svara hur många barnfamiljer som har försörjningsstöd just i dagsläget eller hur mycket pengar som tidigare har betalats ut som extrastöd, men säger att behovet har ökat de senaste åren.

– Behovet av försörjningsstöd ökar i kommunerna nationellt. Det är helt enkelt fler som ska dela på pengarna, säger Jannike Wretman.

Beslutet gäller från och med i år, men är inte skrivet i sten.

– Varje bedömning är individuell och vi ser hela tiden över vad socialkontoret ska lägga sina pengar på. Vi utgår från barnperspektivet och det viktigaste är att inte barnen kommer i kläm, säger Jannike Wretman.

Försörjningsstöd

Den som har svårt att få ekonomin att gå ihop kan ansöka om försörjningsstöd hos kommunens socialtjänst. De gör en individuell bedömning av varje enskilt fall och den som ansöker får träffa en socialsekreterare för att gå igenom situationen.

Om den som söker är arbetsför krävs det att hen står till arbetsmarknadens förfogade. Är personen sjukskriven krävs läkarintyg.

Utbetalning sker månadsvis och en ny ansökan krävs varje månad.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Här är Ekerös minsta brandstation

Nyheter Hilleshög brandstation kan bli Sveriges snyggaste gräsklipparhus Brandvärnsmannen och Färingsöbon Michael Galmstedt har byggt sin brandstation Hilleshög i miniatyr. Nu kan hans minihus vinna Husqvarnas tävling "Sveriges snyggaste gräsklipparhus".tisdag 11/8 17:01

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt