SLUT PÅ GNAGARE. Antalet kaniner som lever i det vilda i Stockholm är i stort sett nere på noll. Foto: Mostphotos

Beskedet: Inga vilda kaniner kvar i Stockholm

För några år sedan hade Stockholm problem med stora populationer av kaniner. Nu har nästan alla dött enligt stadens viltvårdare. "Naturens egen begränsning”

  • Publicerad 19:00, 3 jun 2019

I många år har Stockholm haft problem med stora antal kaninflockar, som förökat sig explosionsartat, levt i det fria, gnagt sönder buskar och träd samt förstört gräsmattor med sina underjordiska gånger.

2009 uppmärksammade KungsholmenDirekt (tidigare Vårt Kungsholmen) att närmare 6 000 kaniner fick sätta livet till, då de dödades genom att stadens viltvårdare var ute på nätterna och sköt gnagarna på löpande band. Kaninkropparna kördes sedan iväg till ett förbränningsverk i Karlskoga, där de brändes och blev till bioenergi.

Nuförtiden blir inte kaninerna värme åt värmlänningar, de bränns bara upp. Och faktum är att det knappt finns några kaniner kvar i Stockholm.

– Nej. Det kan finnas någon enstaka kvar på någon innergård eller park. Men vi har inte behövt göra några regelrätta avskjutningar på länge nu, säger Tommy Tuvunger, skadedjurssamordnare på trafikkontoret.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Efter många års intensiv jakt var det dock annat än kulor som slutligen fällde avgörandet för Stockholmskaninernas överlevnad. Förra året spreds en kaninpest, som slog ut i stort sett hela stadens kaninpopulation.

–Det är naturens egen begränsning. De flesta har faktiskt dött. Kaniner i Stockholm är inte längre ett problem, säger Tommy Tuvunger.

Även råttorna under kontroll

Efter flera år med råttinvasioner varje vår är även antalet råttor under hyfsad kontroll.

– Det finns fortfarande väldigt många råttor. Men nu har vi det under kontroll. När vi får nys om att det tillkommit stora populationer någonstans åker vi direkt ut och bekämpar, säger Tommy Tuvunger.