Så här såg kvarnen på Kvarnbackens topp ut en gång i tiden. Foto: Bengterik Bengtsson, Järfälla kommuns bildarkiv

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.

  • Publicerad 14:34, 21 jun 2018

Det har varit flera turer kring en ny kvarns vara eller icke vara på Kvarnbacken i Jakobsberg under den gångna mandatperioden.

Det finns planer på att bygga hundratals bostäder i området, men också på att återuppbygga den anrika kvarnen. Det senare har oppositionen (M, L, KD) i kommunen tidigare budgeterat för. Och redan i januari 2016, när bostadsbyggplanerna för Kvarnbacken presenterades, uppgav kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) att även kvarnen skulle byggas upp på nytt.

S-toppen: "Det kommer bli en kvarn på Kvarnbacken"

Beslut tas i höst

Sedan dess har det varit rätt tyst om kvarnen. Men under onsdagen publicerade Claes Thunblad ett inlägg på sin Facebook-sida om att kvarnen ska upp för beslut i kommunstyrelsen den 3 september – bara dagar innan valet. Den styrande koalitionen (S, MP, C) ska rösta igenom det hela.

– Kvarnen har varit en del av bostadsprojektet på Kvarnbacken. Men eftersom det projektet dragit ut på tiden, har vi valt att göra ett eget projekt av kvarnen så att den kan byggas upp på nytt, säger Claes Thunblad, när Järfälla Tidning når honom.

Den styrande koalitionen har haft hela mandatperioden på sig att bygga upp kvarnen. Varför tas det upp för beslut bara dagar innan valet?

– Det var först i måndags som vi bestämde oss för att återremittera bostadsprojektet, och eftersom vi lovat att kvarnen ska byggas upp vill vi inte vänta.

Så det är en slump att det tas upp samma vecka som valet?

– Vi har lovat hela mandatperioden att vi ska bygga upp kvarnen, men eftersom vi tänkt göra det inom ramen för det här bostadsprojektet har det dröjt, säger Claes Thunblad.

Det pågår en dialog med Jakobsbergs folkhögskola och hembygdsföreningen om vad kvarnen skulle kunna användas till. Kafé, utställningar, eller klassisk mjöltillverkning är några saker som Claes Thunblad nämner.

– Det ska vara en levande kvarn, inte en tom byggnad, säger han.

"Förhoppningsvis klart under 2019"

Planering, budgetering och finansiering av kvarnen tar vid efter kommunstyrelsens beslut i höst, om allt går enligt plan. Thunblad utesluter inte att externa finansiärer kan vara med och betala för återuppbyggnaden.

– Förhoppningen är att den ska stå klar under 2019, men det kräver att det finns en verksamhet i kvarnen så att den får ett innehåll, och det kan ta tid att hitta rätt.

Om man utgår från tongångarna i sociala medier är stödet för kvarnens återuppbyggnad stort. Ett Facebook-inlägg i lokalgruppen Vi som är uppvuxna i Jakan!, som delat inlägget om kvarnen, har "gillats" nästan 100 gånger på mindre än ett dygn.

Starka protester mot bostadsplanerna på Kvarnbacken

Kvarnens historia

Kvarnen stod färdig under 1780-talets mitt och användes fram till 1920-talet. Kvarnen har brunnit ner tre gångrer. 1980, 1997 och 2005. Efter 2005 byggdes kvarnen inte upp igen, och i dag finns bara grunden kvar.

Källa: Järfälla kommun

I dag är det bara kvarnens grund som står kvar på Kvarnbackens topp. Foto: Louise Bornhall

Stockholm Direkt