Mörkt. Den här julen blir det ingen julbelysning vid torget i Vallentuna centrum. Foto: Rolf Andersson

Beskedet: Kommunen sätter inte upp julbelysning i år

Förutom julgranen blir det inga juldekorationer från kommunens sida i Vallentuna centrum i år. Anledningen är att man måste spara pengar efter de extrakostnader som stormen Alfrida orsakade.

  • Publicerad 11:52, 14 okt 2019

Varje år har Vallentuna kommun satt upp julbelysning i form av ljusbollar i träd och lyktstolpar i centrum.

I år blir det dock inte så. Anledningen är att gatu- och parkavdelningen måste spara pengar – cirka fem miljoner kronor.

Detta efter oväntade kostnader tidigare i år. Framförallt gäller det åtgärder efter stormen Alfrida och extra dyr snöröjning efter en vädermässigt skiftande vinter.

– Den olyckliga kombinationen gjorde att pengarna tog slut. Det är väldigt olyckligt att konsekvenserna kommer under samma vinter alltihop, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef.

Julgranen kommer däremot sättas upp som vanligt, berättar han. Även ljusslingorna på fastigheterna i centrum, som Fastpartner bekostar.

Släpps igenom av politikerna

Enligt ett protokoll från teknik- och fastighetsutskottet den 25 september skyller Jerri Bergström (S) delvis på Alliansens budget för 2019. Detta för att den enligt honom inte ger utrymme till att "hantera väderhändelser".

– Vi hade avsatta medel för högtidsdekorationer, men valde att erbjuda stöd till våra invånare under stormen Alfrida i början av året. Då stormen och sviterna efter den kostat kommunen ganska mycket så måste vi prioritera, skriver Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, i ett sms till VallentunaDirekt.

Även halloweenpyntet som annars piffar till centrumrondellen uteblir i år, tillsammans med flera andra gatu- och parkrelaterade arbeten (se faktaruta).

– Det som främst prioriteras är det som kan vara farligt. Vi kommer också prioritera klottret och större belysningsskador, men kanske inte enstaka lampor och små hål i gatan, säger Johan Carselind.

Fler besparingar 2019

Små potthål kommer prioriteras bort.

Dagvatten och årensning kan inte utföras.

Vildväxande/otrygga buskage vid Prästgårdsparken kommer inte åtgärdas.

Planerad vassklippning i Björkby-Kyrkviken kommer inte bli av.

All stormskog och riskträd kommer inte kunna åtgärdas.

Källa: Dokument: Besparingar inom gatubudget 201902

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06