Mörkt. Den här julen blir det ingen julbelysning vid torget i Vallentuna centrum. Foto: Rolf Andersson

Beskedet: Kommunen sätter inte upp julbelysning i år

Förutom julgranen blir det inga juldekorationer från kommunens sida i Vallentuna centrum i år. Anledningen är att man måste spara pengar efter de extrakostnader som stormen Alfrida orsakade.

  • Publicerad 11:52, 14 okt 2019

Varje år har Vallentuna kommun satt upp julbelysning i form av ljusbollar i träd och lyktstolpar i centrum.

I år blir det dock inte så. Anledningen är att gatu- och parkavdelningen måste spara pengar – cirka fem miljoner kronor.

Detta efter oväntade kostnader tidigare i år. Framförallt gäller det åtgärder efter stormen Alfrida och extra dyr snöröjning efter en vädermässigt skiftande vinter.

– Den olyckliga kombinationen gjorde att pengarna tog slut. Det är väldigt olyckligt att konsekvenserna kommer under samma vinter alltihop, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef.

Julgranen kommer däremot sättas upp som vanligt, berättar han. Även ljusslingorna på fastigheterna i centrum, som Fastpartner bekostar.

Släpps igenom av politikerna

Enligt ett protokoll från teknik- och fastighetsutskottet den 25 september skyller Jerri Bergström (S) delvis på Alliansens budget för 2019. Detta för att den enligt honom inte ger utrymme till att "hantera väderhändelser".

– Vi hade avsatta medel för högtidsdekorationer, men valde att erbjuda stöd till våra invånare under stormen Alfrida i början av året. Då stormen och sviterna efter den kostat kommunen ganska mycket så måste vi prioritera, skriver Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, i ett sms till VallentunaDirekt.

Även halloweenpyntet som annars piffar till centrumrondellen uteblir i år, tillsammans med flera andra gatu- och parkrelaterade arbeten (se faktaruta).

– Det som främst prioriteras är det som kan vara farligt. Vi kommer också prioritera klottret och större belysningsskador, men kanske inte enstaka lampor och små hål i gatan, säger Johan Carselind.

Fler besparingar 2019

Små potthål kommer prioriteras bort.

Dagvatten och årensning kan inte utföras.

Vildväxande/otrygga buskage vid Prästgårdsparken kommer inte åtgärdas.

Planerad vassklippning i Björkby-Kyrkviken kommer inte bli av.

All stormskog och riskträd kommer inte kunna åtgärdas.

Källa: Dokument: Besparingar inom gatubudget 201902

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt