Krävde svar. Anställda på Vita villan, och föräldrar som har barn där, krävde på gårdagens nämndmöte raka svar från förvaltning och politiker om vad det ska bli av den öppna förskoleverksamheten. Foto: Victor Malmcrona

Beskedet: Medborgarkontoret och Vita villan blir kvar

Det var knappt en stol tom på årets första nämndmöte i Hässelby-Vällingby, när medborgare på torsdagskvällen hade samlats för att kräva svar på vad som händer med deras medborgarkontor och öppna förskolor.

  • Publicerad 16:01, 31 jan 2020

Åhörarstolarna i Cronqvistsalen i Hässelby gård, där stadsdelsnämnden igår hade sammanträde, fylldes snabbt. På plats var ett flertal föräldrar som ville veta vad det ska bli av Vita villan, dit de ofta går med sina barn på öppen förskola.

– Vita villans förskoleverksamheter komma vara kvar. Vi öppnar också förskoleverksamhet på Hässelängen, och den personal som finns på Vita villan kommer vara med och bygga upp den nya verksamheten. Så vi kommer se över öppettiderna, sa Birgitta Thulén, chef för förskolor i Hässelby-Vällingby.

Men förvaltningens svar lugnade inte Paloma Leal, som tillsammans med Christina Ahlfors jobbar på Vita villan.

– I måndags hade vi möte, där vi fick information om att vi skulle flytta ut. Nu är beskedet att vi blir kvar. På Vita villan har vi 100 besökare i veckan, och utöver det förväntas vi nu starta upp en ny verksamhet. Det är så förvirrat, och det är oroväckande att de inte tar in ny personal, sa hon efter mötet.

Medborgarkontoret blir kvar

Förvaltningen har också tidigare tittat på möjligheten att stänga medborgarkontoret i Åkermyntan, vilket har fått boende att reagera. Men nu var beskedet att kontoret blir kvar.

– Medborgarkontoret i Åkermyntan ska inte läggas ner, sa nämndens ordförande Bo Arkelsten (M).

Året som gått

En punkt på dagordningen var förra årets verksamhetsberättelse, där ekonomichefen Catharina Liljedahl konstaterade att budgeten för 2019, efter justeringar, landade på 300 000 kronor plus. Men åtgärderna som tog budgeten dit fick kritik från oppositionen.

– För majoriteten går en sparad krona före hög kvalitet på service och kompetensutveckling bland anställda, sa vice ordförande Lisa Carlsson (S).

Det sas också

Polisen var på plats och berättade om det trygghetsarbete som pågår i stadsdelen. Bland annat har extra mycket krut lagts på att göra Hässelby gårds torg säkert.

– Vi ser en utveckling där brotten i området på och runt i stort minskar. Vissa typer av brott har gått upp, men överlag går det i rätt riktning, sa kommunpolisen Samuel Sjöö.

De meddelades också att 12 nya polisaspiranter kommer att anställas till sommaren.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt