Södermalmsbon Mattias Johnson fick beskedet att hans parkeringsplats i Slussens p-hus är "avsedd för boende i Gamla Stan/Vasastan/City".

Beskedet: P-platserna på Söder avsedda för boende – i Vasastan

Mattias Johnsons parkeringskostnad gick från 1200 till 2375 över en natt. Anledningen: Söderbons parkeringsplats vid Slussen är bara billigare för boende i Vasastan, Gamla stan och City.

  • Publicerad 11:44, 14 jul 2017

– När jag flyttade till Södermalm ställde jag mig i varenda garagekö som fanns, säger Mattias Johnson.

Han fick erbjudande om en plats vid Slussen P-hus. Priset var 1200 kronor i månaden, ett rabatterat pris för boende i området.

Men efter ett halvår i garaget fick Mattias besked om att han betalat fel pris och månadssumman fördubblades – nu ska han betala 2375 kronor för samma parkeringsplats.

Södermalmsbo i tvist om parkering – vägrar betala 30 000 kronor

Anledningen: Garaget vid Slussen är enbart rabatterat för boende i City, Vasastan och Gamla stan.

– Det låter helt absurt. Jag fattar ingenting. Varför är det rabatterat för dem men inte för Södermalmsbor, när garaget ligger på Södermalm? Och varför ska jag plötsligt betala dubbelt så mycket om Stockholm Parkering gjort någon miss? säger han.

Mattias Johnson vittnar också om att parkeringshuset är väldigt tomt.

– Det är ett jätteparkeringshus med tre våningar, men det är knappt några bilar där. Max 25 procent av platserna används.

Staden sänker priset: Här kan du parkera bilen billigare i sommar

StockholmDirekt ringde upp Lotta Hänsel, avdelningschef för Affärsområde inre på Stockholm Parkering.

Hej Lotta! Varför får boende i City, Gamla stan och Vasastan rabatterat pris, men inte boende på Södermalm?

– Det råder brist på parkeringshus i City, Vasastan och Gamla stan och vi har haft parkeringsplatser i de delarna av stan som vi varit tvungna att stänga ner på grund av byggen och evenemang. Därför har vi erbjudit rabatterat pris på platserna i Slussen P-hus. Rabatten beslutades utifrån att de dels inte fick plats där de tidigare kunnat stå och att det blev markant längre för dem att ta sig till sin bil.

Vi har varit i kontakt med en Södermalmsbo som först fått plats till rabatterat pris, men sedan fått det ändrat. Varför ändrades priset?

– Det beror på ett tekniskt fel. Vi har haft en genomgång och sett att det varit systemfel. De boende på Södermalm får fortfarande parkera, men till rätt pris. De har ju haft rabatterat hela vägen fram till nu.

Hur många har drabbats på liknande sätt av det tekniska felet?

– 7 personer. De som har blivit drabbade har givetvis varit besvikna då de gärna hade behållit rabatten. Däremot måste man beakta att de inte har haft rätt till den.

Hur många av platserna hyrs av boende i Vasastan, City eller Gamla Stan?

– Just nu har vi 3 från City, 6 från Vasastan och 59 från Gamla Stan.

Varför kan inte både boende på Södermalm också få rabatterat pris?

– Det kan finnas anledning till att vi ser över det här. Historiskt sett har boende i Gamla stan, Vasastan och City haft rabatterat pris. Men vi kan komma att se över det. Alla är välkomna att höra av sig om de vill ha parkeringsplats.

DEBATT. Det måste bli lättare att parkera bilen i Stockholm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.