Kaninparken. Neddragningen på Skarpnäcks parklekar gör att kaninerna försvinner från Skarpabyparken. Foto: Sacharias Källdén

Beskedet: Så slår nedskärningen mot Skarpnäcks parklekar

När budgeten krymper är det Skarpnäcks parklekar som tar smällen. Förutom att den kommunanställda personalen får gå kan Skarpaby parklek tvingas byta smeknamn – när parkens kaniner försvinner.

  • Publicerad 19:00, 5 feb 2019

Dumle, Magda och Biffy är namnen på några av de långörade Skarpnäckbor som snart får se sig om efter nya hem. När den kommunanställda parklekspersonalen tvingas bort finns inte längre garantin för att kaninerna i Skarpaby parklek får den skötsel de behöver.

– Kaninerna är kanske de som är mest ledsna. De kommer inte att vara kvar när parkleken görs om. Samtidigt tycker vi inte att det är optimalt att ha dem som det är nu och är övertygade om att de ska trivas bättre på ett annat ställe, säger Leif Bergström, enhetschef på Skarpnäck stadsdelsförvaltning.

Färre tjänster

Totalt ryker tre och en halv tjänst till följd av den blågröna majoritetens budget, som innebär en minskning på över sju miljoner kronor till barn- kultur och fritidsverksamheten i Skarpnäck. Ingen som i dag jobbar på parklekarna kommer dock att avskedas; en person omplaceras medan andra går på grund av visstidsanställningar som inte förlängs.

– Det är inte första gången vi har nedskärningar, men den här gången är de mer omfattande än tidigare. Samtidigt tvingar det oss att fokusera på kärnverksamheten, hur vi kan få ut maxeffekt av våra resurser, säger Leif Bergström.

Politiskt bråk om Skarpnäcks parklekar

Lösningen blir att stadsdelsförvaltningen i stället satsar på att locka fler ungdomar till områdets fritidsgårdar, med utökade öppettider och fokus även på yngre barn i åldrarna 7–12 år. Lovaktiviteterna i parklekarna kommer dessutom att finnas kvar i liknande form som tidigare, medan man i övrigt räknar med att ideella krafter går in och tar över ansvaret. Enligt Leif Bergström finns det redan ett gott samarbete med civilsamhället och flera föreningar har visat intresse, däribland nykterhetsorganisationen IOGT-NTO och den romska organisationen Romano Paso.

– Alla som är intresserade får vara med och hjälpa till, säger Leif Bergström.

"Vem vill jobba gratis?"

Bagisbon Hedvig Kamp är inte lika övertygad. Hon brukar besöka parklekarna Skarpaby och Brödkaveln flera gånger varje månad tillsammans med fyraåriga Noomi och ettåringen Ossian, och uppskattar särskilt tillgången till cyklar och leksaker i parkerna. Hedvig är orolig för att den servicen får lida när ansvaret läggs på föreningarna.

– Det är ju lätt att säga att folk ska jobba gratis. Men vem ska det vara? Det går inte att systematisera med föreningar, att se det som en lösning. Jag tror att det i stället kan leda till att parklekarna försvinner, säger Hedvig.

Kaninernas sorti tar hon däremot med ro.

– Jag är vegan sedan flera år tillbaka och kommer inte hit för att titta på djur i bur, säger hon.

Undrande. Hedvig Kamp från Bagarmossen är tveksam till den nya lösningen: "Det är ju lätt att säga att folk ska jobba gratis. Men vem ska det vara?" Foto: Sacharias Källdén