Beskedet: SL vill gå över till elbussar

Inom några år kan majoriteten av Stockholms bussar köras på elektricitet.

  • Publicerad 12:12, 10 nov 2017

Det är Trafiknämnden i landstinget som på sitt nästa möte 21 november dra igång utredningsarbetet med målet att merparten av SL:s bussar ska vara eldrivna inom några år.

– Vi vill inte följa utvecklingen. Vi vill leda den. Det är dags att ta nästa steg i ledet mot en stor satsning på elbussar, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M).

Tidplanen är att nu fatta beslut om att starta en utredning, som nästa år ska nå fram i ett handfast inriktningsbeslut. År 2022 ska en majoritet av bussarna i Stockholms län köras på el.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att satsningen ska sjösättas om fem år handlar dels om att gällande bussavtal löper ut då, dels att man vill vänta in en mer hållfast teknik.

– De kommande åren kommer tillverkarna landa i vilken teknik som ska bli standard. Vi vill ha rena elbussar, inga hybrider. Det här blir ett viktigt bidrag till en förbättrad Stockholmsmiljö, säger Kristoffer Tamsons.

Han har varit med och provåkt olika elbussar och vittnar om en ”härlig åkkomfort”.

– Det är en känsla av att rulla fram nästintill ljudlöst. Det är en helt annan komfort. Elbussar är ett fantastiskt bidrag till kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Sedan tidigare har ett antal mindre piloter genomförts. Linje 73 mellan Ropsten och Karolinska har körts med en laddhybridbuss, linje 755 i Södertälje kör sedan förra året med en elbuss som laddas trådlöst. Och nästa år ska Norrtäljes fem innerstadslinjer köras med elbussar.

– Vi har gjort många mindre tester och försök. Men är tiden inne för en mer storskalig satsning, vilket vi alltså nu ska besluta om att starta, säger Kristoffer Tamsons.

Tidplan

2017: 21 november väntas trafiknämnden fatta beslut om att starta utredning gällande en övergång till eldriven busstrafik i Stockholms län.

2018: Inriktningsbeslut om

2022: Merparten av Stockholms bussar kan bli eldrivna.

SL:s busstrafik idag

Knappt 500 stycken olika busslinjer.

Cirka 2200 stycken bussar som rullar i SL-trafiken.

Cirka 350 stycken bussar i innerstan.