Vinterchock. Nu ska Slussen bli kvitt isgatan. Foto: Andreas Jennische

Beskedet: Slussenbron stängs av

Nu ska staden sätta stopp för halkan vid Slussen en gång för alla. Nästa vecka stängs delar av bron av för gående och cyklister.

  • Publicerad 15:00, 1 nov 2017

För ett par veckor sedan slog kylan till och cykelbanan på östra sidan Slussenbron mellan Södermalm och Gamla stan blev glashal.

Blixthalka vid Slussen – flera olyckor

Många gående och cyklister föll omkull och vakter, varningsskyltar och sopsaltare sattes in för att råda bot på blixthalkan. Asfalten ruggades också upp för att göra backen säkrare.

Lösningen: Värmeslingor

Nu har staden en permanent lösning på gång. På måndag startar arbetet med att installera markvärme på sträckan. På tre utsatta platser i backen kommer värmeslingor att läggas ner.

– Det är i kurvorna som värmen läggs ner. Vi kommer också att asfaltera om och fräsa hela banan så att det blir en skrovlig yta, säger Eva Rosman på Slussenprojektet.

Under tiden som arbetet pågår får gående och cyklister hålla sig på andra sidan bron, närmast Mälaren. Den hala gång- och cykelbanan stängs av med start vid trappan ner till bussterminalen.

Del av bron stängs av

– Det är säkert många cyklister som kommer att köra fram dit första dagen och få vända och åka över till andra sidan men sen vet de vad som gäller. Det är klart att det blir lite meckigt men jag tror de flesta har förståelse för att vi måste göra något åt halkrisken, säger Eva Rosman.

Kvinna fick ambulansvård efter Slussenhalka

Arbetet väntas ta ungefär en vecka och kosta runt 500 000 kronor.

Varför den här brosträckan har blivit så hal har trafikkontoret och Slussenprojektet inte fullt ut kunnat fastställa.

– Det var inget fel på beläggningen utan det är nog en kombination av läget, att det är en utsatt plats, och lutningen. Det låter ju dumt att vi inte kan lista ut exakt varför men det är troligen flera olika faktorer gör att det blir jättehalt, säger Eva Rosman.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.