Visionsbild över framtidens Södra Värtan. Foto: AIX Arkitekter och Suteki studios

Beskedet: Stort byggprojekt försenat ett år

1 900 lägenheter, 26 förskoleavdelningar, en stor mängd nya kontors- och butiksytor samt hotell, parker och ett nytt utomhusbad ska byggas i Södra Värtan. Men när spaden sätts i marken är oklart.

  • Publicerad 16:59, 13 sep 2018

Årsskiftet 2016-2017 gick den stora detaljplanen för Södra Värtan, en del av Norra Djurgårdsstaden, ut på samråd. Planen som innebär att dagens hamn- och industritunga område ska bli en ny del av innerstaden blev 2016 nominerad till Sveriges Arkitekters Planpris.

Stadsmuseets nya sågning: Bygg inte högt i Södra Värtan

Då talades det om byggstart 2019 för projektet, men nu kan vi avslöja att så inte blir fallet.

Nu är det 2020 som är ambitionen i stadens arbete. Det är helt enkelt för många utmaningar kvar att lösa för att hinna till 2019.

"Vi har skjutit på tidplanen för projektet Södra Värtan och räknar nu med en byggstart år 2020. Detaljplanen var på samråd runt årsskiftet 2016/2017. Efter samrådet har vi fått arbeta med flera kompletterande utredningar, bland annat kring buller från fartygen", skriver Kristin Quistgaard, planeringschef på exploateringskontoret i ett mejl till tidningen.

Bildspecial: Så här kan Södra Värtan se ut om några år

Dessutom måste staden tillsammans med Trafikverket flytta en bangård från den östra till den västra sidan, något som man idag arbetar med.

"Vi behöver gemensamt med Trafikverket teckna ett avtal kring hur detta ska ske innan det är helt grönt ljus för projektet", skriver Kristin Quistgaard.

Oklarhet kring utomhusbadet

Som en del i planen för Södra Värtan behöver man även bygga om och ut den befintliga kajen, vilket har visat sig behöva ett godkännande i mark- och miljödomstolen. Den planen är just nu ute på samråd.

"Dessutom kan ett grund behöva anläggas utanför kajområdet för att inte omöjliggöra ett utomhusbad i området. Huruvida utomhusbadet kommer att genomföras är i dagsläget inte klarlagt", skriver Stockholm stad på sin hemsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Rivningen av Zinken slår hårt mot konståkare

Nyheter Nu riskerar klubbens verksamhet på Södermalm att förintas Beskedet att Zinkensdamms ishall måste rivas slår så hårt mot den lokala konståkningsklubben att den nu riskerar att upplösas.onsdag 21/11 20:00

Populär burgarkedja öppnar i Götgatsbacken

Nyheter Satsar på flera nya ställen i Stockholm Det norrländska restaurangkedjan Bastard Burgers öppnar i nyrenoverade St:Pauls i Götgatsbacken. Oktober 2019 är det dags.onsdag 21/11 17:50