Förarlöst. Sedan oktober i fjol trafikerar de (nästan) förarlösa bussarna Barkarbystaden, men det ser inte ut att bli någon motsvarighet i Kallhäll. Foto: Louise Bornhall

Beskedet: Svårt med förarlösa bussar i Kallhäll

Under året har det pågått en utredning om en förarlös busslinje skulle kunna starta i Kallhäll. Nu står det klart att det blir knepigt att få till. Däremot föreslås en ny "vanlig" busslinje i området.

  • Publicerad 16:12, 30 aug 2019

I oktober förra året började busslinje 549, som består av (nästan) självkörande minibussar, rulla i Barkarbystaden.

I samband med det fick kommundirektör Christina Rapp Lundahl i uppdrag att utreda om en förarlös busslinje även skulle kunna dras i Kallhäll.

Den föreslagna linjedragningen gäller Bolinder strand-Kallhäll station-Kopparvägen-Bolinderbyn-Kallhälls villastad, i bägge färdriktningarna.

Här kör SL:s nya förarlösa bussar

Folktomt på SL:s nya förarlösa bussar

"Behöver en viss teknik"

Efter att utredningen nu är klar landar den i att ge tummen ner till en förarlös busslinje i Kallhäll.

– Egentligen handlar det om att förarlösa busslinjer behöver en viss teknik. Det skulle bli alldeles för omfattande att bygga om vägar för att tillgodogöra de behov som förarlösa bussar kräver, säger Christina Rapp Lundahl, Järfällas kommundirektör.

Med den teknik som finns i dag skulle det enligt utredningen krävas en förare för att ta bussen till Kallhäll station över Kallhällsleden. Det andra alternativet skulle bli att bygga om korsningen.

Samtidigt konstaterar utredningen att det finns ett behov av en vanlig busslinje på sträckan.

– Det är många som bor i Bolinder som behöver en buss, säger Christina Rapp Lundahl.

Trafikförvaltningen i Region Stockholm, alltså SL, är positiva till en sådan busslinje. Men om det i slutändan blir verklighet kan det ske först mot slutet av 2020.

Måndagen den 9 september ska politikerna i Järfällas kommunstyrelse ta ställning i frågan, och besluta om ifall de går på förvaltningens förslag om att skrota idén om förarlösa bussar, eller inte.

Stockholm Direkt