Ungdomens hus i Rinkeby måste lämna lokalerna invid Rinkebyskolan. Foto: Emma Löf Hagström

Beskedet: Ungdomens hus måste flytta

Ungdomens hus i Rinkeby kommer inte få fortsätta bedriva sin verksamhet invid Rinkebyskolan. Stadsdelen säger nu upp hyresavtalet för lokalerna, men än finns ingen färdig alternativ lösning.

  • Publicerad 11:43, 28 maj 2020

I slutet av januari tidigare i år satte fackförbundet Kommunal skyddsstopp på Ungdomens hus i Rinkeby, efter att två maskerade män kommit in i lokalerna och en hotfull situation uppstått.

Den grönblå majoriteten i Rinkeby-Kista beslutade i samband med skyddsstoppet att påbörja en större oberoende utredning, för att se över alla stadsdelens mötesplatser för unga. Nu har de även beslutat att säga upp hyresavtalet för lokalerna, något som ska klubbas under nämndmötet den 28 maj.

– Det är en ren och skär trygghetsfråga. Vi kan inte bedriva en verksamhet som i princip är ett skattefinansierat tillhåll för kriminalitet, där vi samtidigt utsätter våra barn och unga för risk. Det går inte att garantera säkerheten i lokalerna, säger stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Ungdomens hus i Rinkeby håller stängt

Utredningen inte klar

Vart Ungdomens hus ska flytta är dock inte klart. Sedan skyddsstoppet har de bedrivit mobil verksamhet för ungdomarna, något de kommer att fortsätta med till andra besked ges.

– Vi vill ha någon form av ungdomsverksamhet i Rinkeby, men vad det blir kan vi inte säga i nuläget. Så fort det är beslutat kommer vi att gå ut med det, säger Benjamin Dousa.

Stadsdelsförvaltningens utredning pågår fortfarande, berättar han.

– Problemet är inte löst än. Vi måste kunna garantera säkerheten innan vi öppnar något igen.

Ungdomens hus i Rinkeby fortsatt stängt

Oppositionen kritiska

Elvir Kazinic (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden, är kritisk till agerandet.

– Man säger att utredningen är inte klar förrän i augusti, så då borde man rimligtvis vänta med att säga upp hyreskontraktet till dess också, eller i alla fall till man kan ge klara besked om vad som kommer att hända med verksamheten, säger han, och fortsätter:

– Vi tycker att det är extremt konstigt att man gör på det här sättet utan att ha en ny konkret plan att gå ut med.

På nämndmötet kommer oppositionen att ifrågasätta beslutet.

– Vi kommer att rösta emot det. Vi vill att man avvaktar till resultatet av utredningen kommer. Det här beteendet öppnar bara upp för onödiga spekulationer och oro, säger han.

Stockholm Direkt