Beslutet om de ensamkommande unga klubbades i fullmäktige i torsdags. Foto: Anna Sjögren/Edvin Bergström

Beslut: Ensamkommande som fyller 18 får stanna i Botkyrka

Ensamkommande unga som fyllt 18 eller skrivs upp i ålder ska få kvar i Botkyrka. Det beslutades på kommunfullmäktige förra torsdagen. Men inte utan en hård debatt som splittrade Alliansen. "Orimligt att vi ska betala", menade M. "Det bästa för integrationen", ansåg C.

  • Publicerad 13:59, 31 okt 2017

Förra torsdagen fattade politikerna beslut om vad som ska hända med de ensamkommande asylsökande ungdomar som fyller 18 år eller skrivs upp i ålder. De ska, så långt det är möjligt, få bo kvar i kommunen. Inte flytta till något av Migrationsverkets boenden ute i landet.

M:s krav på de rödgröna – kräv staten på pengar eller flytta de asylsökande

"En humanitär fråga"

Frågan är aktuell sedan en ny lagförordning trädde i kraft i juli. När de asylsökande ungdomarna fyller 18 år tar staten över ansvaret och de förväntas flytta till någon av Migrationsverkets anläggningar. Om ungdomarna bor kvar får kommunerna får stå för större delen av kostnaderna själva. 

Hur stora kostnaderna för det blir i Botkyrka är oklart. Socialnämndens uppskattning är mellan 5 och 40 miljoner kronor.

– De ungdomar som rycks upp från sin skolgång och flyttar till en plats där de inte känner någon alls går det väldigt dåligt för. Det är en humanitär fråga. Och kostnaderna om de unga slås ut blir stora, säger Mats Einarsson (V), socialnämndens ordförande.

Splittrar politikerna

Men frågan splittrar politikerna i Botkyrka. Det blev tydligt när den debatterades på fullmäktige förra torsdagen.

– Det är orimligt att kommunen ska stå för större delen av kostnaderna. Om staten vill att vi ska ha ett flyktingmottagande får de betala för det, sa Jimmy Baker (M).

Mats Einarsson (V), höll med Baker om att systemet är dåligt, men menade att Botkyrka måste ta ansvar för de ensamkommandes situation. Han fick medhåll från koalitionspartierna S och MP och från L och C.

– Flyktingkrisen är inte över. Nu kommer nästa utmaning. Hur ska de gå från bidrags- till arbetstagare? Då hjälper det inte att tvingas flytta när man fyller 18. Det är ett dåligt system, men vi får leva med det för medmänsklighetens skull, sa Robert Steffens (C).

Socialsekreterare i Botkyrka: Hör vårt nödrop för de ensamkommande

"Man kan inte styra med känslor"

Robert Stenkvist (SD) anklagade de rödgröna för att vara känslostyrda i sitt beslutsfattande.

– Man kan inte styra ett land eller kommun med känslor. Om man arbetar för att framstå som god hela tiden blir det väl som knark, sa Robert Stenkvist (SD), som argumenterade för att flyktingar ska hjälpas på plats i stället.

Mats Einarsson (V) svarade:

– Ni ställer en moralfilosofisk fråga: Ska vi vara goda? Ja, svarar vi. Nej, svarar ni.

S, V och MP, tillsammans med L och C röstade för beslutet. M, SD, TuP och KD rösta emot det. Beslutet gäller till och med december 2018. 
 

Får bo kvar så långt det går

När asylsökande ensamkommande ungdomar fyller 18 betraktas de som som vuxna. Då tar staten över ansvaret från kommunerna och de ska flytta till något av Migrationsverkets boenden.

Kommuner som vill behålla ungdomarna får stå för större delen av kostnaderna själva. Botkyrka får 3,6 miljoner i statsbidrag.

Botkyrkas beslut innebär att:

Unga som kommunen enligt socialtjänstlagen bedömer ha vårdbehov får fortsatt HVB-hemsplacering.

De som går i gymnasiet och fyller 18 år får gå klart skolterminen. Om det är kort tid kvar på terminen får de gå klart nästa termin.

Om det är möjligt och lämpligt ska kommunen hjälpa dem att hitta boende. Dock ej ur Botkyrkabyggens bestånd.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.