Dyrare. Ett nytt beslut ska göra det dyrare att hyra båtplats. Foto: KARIN NILSSON

Beslut: Kraftig höjda avgifter för båtägare

Nu blir det betydligt dyrare att ha fritidsbåt i Stockholm. Idrottsnämnden har beslutat om en rejäl avgiftshöjning för båtklubbar som hyr bryggplats av staden.

  • Publicerad 11:21, 24 nov 2017

Anledningen till höjningen är att stadens hamnanläggningar i många fall är i akut behov av underhåll. Notan för upprustningen hamnar hos fritidsbåtsklubbarna som redan sommaren 2018 får en kännbar hyreshöjning. Detta enligt ett beslut i idrottsnämnden tidigare i veckan. Som exempel blir avgiften för att hyra bryggplats av staden 550 kronor per meter och år, jämfört med dagens 300 kronor.

Mathias Mellgren Helge (C) sitter i Idrottsnämnden och är djupt kritisk till majoritetens beslut som han menar riskerar att skrämma i väg båtfolket.

– Vi vill att båtarna ska finnas kvar i Stockholm och då fungerar det inte att chockhöja hyrorna med närmare hundra procent. Jag är övertygad om att det finns andra lösningar som inte innebär samma brist på respekt för stadens båtklubbar, säger han utan att mer exakt precisera hur det skulle gå till.

– Men en successiv höjning hade varit bättre.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Alexander Lindholm (S) håller däremot inte alls med om att de nya priserna är särskilt anmärkningsvärda och värjer sig mot uttryck som "chockhöjning".

– Det handlar om under hundralappen per månad som vi behöver ta ut för att kunna bekosta underhållet. Jag förstår att båtklubbarna inte vill ha höjda avgifter, men alternativet är att vi skickar notan till skattebetalarna. Det är helt orimligt att de stockholmare som inte är båtägare ska bekosta detta, säger han.

Så stor blir höjningen

Bryggavgifter: klubbägda 100 kr/m (tidigare 60kr/m), om brygga skyddade, förtöjda eller kopplade mot stadens bryggor tillkommer 60kr/m.

Bryggor hyrda av staden 550kr/m (tidigare 300kr/m).

Avgiften för kommunägda pontoner för torr och sjösättning eller vågbrytare 100 kr/löpmeter (ny avgift).

Markavgifter 15kr/kvm (tidigare 10kr/kvm) för vinterperiod och 30kr/kvm sommarperiod.

Nytt från säsongen 2018 är att även sjösättningsbryggor och vågbrytande pontoner debiteras.

Visa merVisa mindre