Beslut: Nu ska Södertörnsvargen skjutas

Det blir skyddsjakt på vargtiken på Södertörn. Länsstyrelsen har fattat beslutet eftersom vargen har blivit allt mer närgången.

  • Publicerad 11:02, 6 dec 2017

Den sändarförsedda vargtiken på Södertörn, som huvudsakligen har hållit till i området vid Tyresta nationalpark och i Haninge ska skjutas. Det beslutade Länsstyrelsen på onsdagen den 6 december. Runt 400 observationer har kommit in från allmänheten det senaste halvåret.

Länsstyrelsen har konstaterat att vargens beteende har förändrats de sex månader som den har rört sig på Södertörn. Den har blivit allt mer närgången och fler personer har vittnat om att den oskyggt har närmat sig människor, särskilt dem som har hund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vargens förändrade beteende, tillsammans med den oro som många i området känner, gör att vi nu inte ser någon annan lämplig lösning än att besluta om skyddsjakt, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Närmade sig skola

Den 24 november närmade sig vargen skolan i Svartbäcken i Haninge. En person som var ute och joggade med sin hund mötte vargen på gångvägen vid idrottsplanen intill skolan. Vargen hade inte velat gå iväg när hennes hund morrade mot den. Då personen gick emot vargen och skrek ryggade den tillbaka, för att sedan gå emot henne igen när hon tystnade.

Personen upplevde händelsen som mycket obehaglig. En andra person kom från parkering och hjälpte henne att skrämma iväg vargen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Länsstyrelsen åkte ut på platsen och kunde konstatera att vargen gått över parkeringen vid skolan och följt staketet som löper utmed idrottsplanen intill skolan.

Länsstyrelsen utser en jaktledare för skyddsjakten. Jaktledaren utser i sin tur de personer som får ingå i jaktlaget och jaga vargen. Skyddsjakten får inte bedrivas på så sätt att djuret utsätts för onödigt lidande.

Dödat sex får

Totalt har sex får dödats av varg i området sedan i juni. Två i Södertälje, två i Österhaninge och två i Tyresta. Det är de enda av Länsstyrelsen bekräftade dödsfallen av boskap och husdjur som kan kopplas till varg. Observationer av den sändarförsedda tiken hade gjorts i dessa områden.

Andra lösningar döms ut

Länsstyrelsen har innan beslutet utrett om andra lösningar än skyddsjakt varit möjliga.

Tidigare har man försökt skrämma vargen. Men skrämselåtgärder är svåra att genomföra och därför bedömer Länsstyrelsen att det ”inte är motiverat att fortsätta” med åtgärderna.

Vissa gårdar med boskap i närheten har även försetts med rovdjurssäkra stängsel. Men sådana åtgärder bedöms inte kunna göras hos alla djurhållare på kort tid.

Inte genetiskt värdefull

"Vargindividen bedöms inte vara särskilt genetiskt värdefull."

Så skriver Länsstyrelsen i beslutet. Vargpopulationen i Sverige har idag en gynnsam bevarandestatus och skyddsjakt på enskilda vargindivider bedöms inte påverka den statusen negativt.

Södertörnsvargens genetik är heller inte värdefull för svenska vargens framtid, eftersom den inte härstammar från de invandrade ryska och finska vargarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vargen på bilden är inte Södertörnsvargen. Foto: Arkivbild/Rasmus Panagiotis Columbus

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.