Bastudröm. Just nu ser det inte ut att bli någon bastu, trots kommunens utdelade strandskyddsdispens 2016. Arkivbild. Foto: Mostphotos

Beslut om bastubygge dröjde tre år

Tre års väntetid för att påbörja en prövning av strandskydd. Alltför lång tid tyckte paret som bara ville bygga en bastu vid fritidshuset i Garnsviken och stämmer nu länsstyrelsen.

  • Publicerad 17:24, 28 maj 2020

Länsstyrelsen i Stockholm stäms. Detta efter att de dröjt tre år med att fatta beslut i en fråga om strandskyddsdispens på en fastighet i Vallentuna. Det rapporterar tidningen Skärgården.

– Vi tycker att det är en viktig rättssäkerhetsfråga. En myndighet kan inte ta tre år på sig att fatta beslut i ett sådant här ärende, säger Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för rättvisa, till tidningen Skärgården.

Tog tre år

Rauha och Rudolf Karlsson bestämde sig för att de ville ha en bastu vid strandkanten, vid fritidshuset i Garnsviken. De fick strandskyddsdispens från Vallentuna kommun i juli 2016, men länsstyrelsen beslutade att granska dispensen och inget bygge kunde påbörjas. Det skulle dock dröja ända till sommaren 2019 innan länsstyrelsen faktiskt tog kontakt för prövningen.

– Det är förskräckligt. Det är en väldigt lång tid att vänta på ett beslut, säger Rauha Karlsson till tidningen Skärgården.

Fanns fler problem

Ett halvår senare avslogs dispensen. När länsstyrelsen granskades av Justitieombudsmannen visade det sig att de hade flera ärenden på hög, som i vissa fall hade legat längre än tre år. Centrum för rättvisa assisterar vid stämningen och en vinnande dom kan bli vägledande i framtiden.

– Andra länsstyrelser avgör liknande ärenden på två månader, säger Rikard Samuelsson till tidningen Skärgården.

Länsstyrelsens avslag är överklagat. Ärendet väntar på att behandlas i mark- och miljödomstolen.

Strandskydd

Strandskyddet gäller 100 meter från strandkanten både upp på land och ut i vattnet, och omfattar även miljön under vattnet.

Inom strandsskyddet är det förbjudet att bygga, gräva, försämra tillgängligheten eller skada växt- och djurliv. Allemansrätten ska vårdas.

Enligt länsstyrelsens hemsida bör man inte påbörja några åtgärder innan man dubbelkollat med länsstyrelsen. 

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt