HÖGRE. Beslutet om Munsö skola kommer flytta eller inte kommer fattas av kommunstyrelsen. Det klubbade barn- och utbildningsnämnden igenom igår kväll. Foto: Mikael Andersson

Beslut om Munsö skola ska tas högre upp

Efter ett beslut i barn- och utbildningsnämnden igår kväll står det klart att frågan om Munsö skola ska flytta ihop med Sundby skola kommer lyftas till kommunstyrelsen.

  • Publicerad 11:28, 6 maj 2020

Nu tyckte en majoritet i nämnden att denna fråga var större än skolan.

Att Munsö skola skulle flytta ihop med Sundby skola var från början ett beslut som skulle tas av skolchefen och rektorn. Eftersom de två skolorna är del av samma enhet så skulle beslutet falla inom ramen för förvaltningen och tjänstemännen.

Att det skulle vara ett tjänstemannabeslut fick dock stark kritik från boende på både Munsö och Adelsö och från den politisk oppositionen.

– Det här är ett beslut som påverkar en hel bygd och då är det viktigt att vi vågar ta ett politiskt beslut om det. Det är vi politiker som är valda att ta det ansvaret, det är inte demokratiskt att det läggs på en rektor, sa oppositionsrådet Hanna Svensson (S) till MälaröDirekt i samband med att förslaget presenterades.

Förra veckan backade Ekeröalliansen och igår kväll, tisdag, togs ärendet om sammanslagningen om de två skolorna upp i barn- och utbildningsnämnden.

Flyttas upp

Där klubbades det att ärendet om Munsö skola ska upp högre än så. Mälarökoalitionen, där Liberalerna, Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Öpartiet ingår, samt Sverigedemokraterna röstade alla för att ärendet ska behandlas i kommunstyrelsen. Den kommer sedan avgöra om ärendet tas upp i kommunfullmäktige.

Ekeröalliansen, med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna, röstade emot det.

– Det är barn- och utbildningsnämnden som bör ta beslut som rör skolan. Men nu tyckte en majoritet i nämnden att denna fråga var större än skolan och ansåg därför att det skulle upp i kommunstyrelsen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Sivert Åkerljung (KD).

Vad tycker du om det?

– Det var en majoritet för detta så det är bara att acceptera.

När kommer ärendet tas upp i kommunstyrelsen?

– Jag antar att det kommer upp på något av de nästkommande mötena under våren.

Vad händer med skolflytten nu?

– Inget beslut har ännu tagits kring detta. Och man kan inte planera en flytt när det inte finns ett beslut.

I barn- och utbildningsnämnden sitter 13 ledamöter. Sex av dem tillhör Ekeröalliansen, sex tillhör Mälarökoaltionen och en är representant för SD.

Sparkrav bakom förslag att flytta Munsö skola

Oro för avfolkning om skolan flyttar

Elever kan få 1,7 mil längre resväg

Ur utredning om Sundby och Munsö skolområde:

Om Munsö: "Av de 130 barn som idag bor i området går ca 70 på Munsö skola (av en kapacitet på totalt 200 platser), övriga har valt en annan skola."

Om Sundby: "Idag går cirka 140 barn på skolan (skolan har en kapacitet för drygt 200 barn) och cirka 100 barn från Sundbys område går på en annan skola i kommunen."

"Befolkningsprognosen för Munsö och Sundby pekar på en viss ökning i åldersgruppen 6–12 år medan en minskning beräknas för Sandudden."

"Idag finns en överkapacitet på ca 180 platser i område Munsö och Sundby."

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt