Läggs ned. Trots protester läggs Pavven i Djursholm ned. Foto: Hege Hellström

Beslut om nedläggning av fritidsgårdar på gång

Ungdomsgården Pavven läggs ned, liksom ungdomsgården i Enebyberg. Det är högst troligt att det förslaget snart går igenom, och enligt politiker kommer man inte att backa trots protester. Dock kommer mellanstadieelever fortsatt ha verksamhet i Enebyberg.

  • Publicerad 12:02, 7 nov 2019

Efter de sparkrav som ställs i Danderyds kommun har kultur- och fritidsnämnden lagt ett förslag om att lägga ner två av tre fritidsgårdar. Fritidsgården i Träffpunkten Enebyberg försvinner, liksom Pavven i Djursholm, enligt förslaget. Fribergagården blir däremot kvar.

När det gäller just Enebyberg är det den nuvarande verksamheten för ungdomar i åldrarna 12-18 som försvinner.

Det kommer dock finnas kvar en öppen verksamhet för mellanstadieelever, med målgruppen 11-12-åringar.

– Vi tar emot äldre, men vi riktar oss inte direkt till den målgruppen i Enebyberg, säger Jonas Jonsson, fritidsgårdschef.

I samma veva som det första beskedet om fritidsgårdarna kom var även LSS-verksamheten i Träffpunkten Enebyberg hotad av nedläggning. Den verksamheten räddades kvar.

Men nu säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Nibelius (M) att det inte blir fler förändringar.

– Nej, det tror jag inte. Vi har backat på några saker som LSS, där det varit orimligt att lägga ner. Men någonstans finns det en bortre gräns för hur mycket kan vi backa med tanke på de sparkrav vi har. Vi har nått den gränsen, säger Robert Nibelius.

Vad säger du till alla de ungdomar som protesterat?

– Jag har mött många av de här ungdomarna och varit på samtliga protestmöten vid slottet. Jag har försökt förklara att det är viktigt att fånga upp de ungdomar som idag går till Pavven innan vi gör slag i saken och lägger ner Pavven fysiskt, säger Robert Nibelius.

Han tror att framtidens ungdomsverksamhet i Danderyd kommer att bli bra, som sker under nytt namn: Ungt fokus (se faktaruta)

– Dels finns ju Fribergagården kvar där man kan hänga. Sedan kommer vi arbeta uppsökande och med aktiviteter inom kultur och idrott. Det kan vara så att ungdomar inte kommit i kontakt med de aktiviteterna och då kan vi öppna upp den dörren och visa att det finns nya sociala domäner där man kan hitta nya intressen.

Det slutgiltiga beslutet om fritidsgårdarnas framtid tas på kommunfullmäktige den 21 november.

Ungt fokus

Ungt fokus är Danderyds nya namn för kommunens ungdomsstrategi. Den kommer att bestå av två delar; den fritidsgård som blir kvar och den uppsökande verksamheten, tidigare kallad fält.

Ungdomscoacher och ungdomskoordinatorer kommer att röra sig ute på skolorna under dagtid och på till exempel idrottsplatser och i Mörby centrum under kvällar och helger.

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt