planer. Per Werngren ordförande för Täby slalomklubb om deras stora planer för Ullnabacken. Foto: Mikael Andersson

Beslut sätter stopp för skidåkning i Ullnabacken

Mark- och miljödomstolen har beslutat att riva upp avslutningsplanen gällande Ullnabacken. Men Täby slalomklubb har tröttnat på att vänta och vill att Täby kommun ska öppna backen ändå.

  • Publicerad 15:11, 15 maj 2020

Under flera år har kommunen och Täby slalomklubb kämpat för att få till en skidbacke i Ullnabacken.

Men i dagarna kom besked som gör att skidorna får ligga på hyllan ett tag till. Mark- och miljödomstolen har nämligen valt att riva upp den avslutningsplan för deponiverksamheten som länsstyrelsen tidigare godkänt.

– Jag har respekt för att de har gjort det men samtidiga är det fruktansvärt, ska vi vänta i tretton år till? säger Per Werngren ordförande för Täby slalomklubb.

Det är Vasatornet, familjen Douglas som äger marken intill backen som överklagat till mark- och miljödomstolen. I beslutet vill de nu att ABT, som driver deponiverksamheten ska komplettare avslutningsplanen.

Det är andra gången som mark- och miljödomstolen har rivit upp avslutningsplanen och enligt Per Werngren måste kommunen hitta en ny plan för hur de ska lösa situationen. Enligt honom går det att öppna utan en avslutningsplan.

– Vi vill åka skidor på sjösidan och tippverksamheten är på den andra sidan. Länsstyrelsen har även godkänt att vi kan använda oss av den delen av backen, säger han.

Politikerna kritiska till väntan

Men kommunen har länge haft ett krav: ingen avslutningsplan, ingen backe. Något som de står fast vid.

– En del i detta är att vi måste försäkra oss om att det är säkert för barn och unga, säger Hans Ahlgren (L) kommunalråd.

Han riktar istället kritik mot länsstyrelsens långa handläggningstider.

– Det är ett otroligt utdraget förlopp vilket inte är acceptabelt. Jag kan säga såhär: om länsstyrelsen hade varit ett privat företag hade de gått i konkurs för länge sedan, säger han.

Täby slalomklubb och Per Werngren menar att säkerheten går att lösa. Bland annat genom avspärrningar i form av galler för att skilja av backen och tippområdet. Han menar även att verksamheterna inte är på plats samtidigt.

– Vi kommer att åka på helger och kvällar och ABT kommer att arbeta under kontorstid. Vi har till och med en egen infartsvägen till backen, så allt är separat, säger han.

Ska få till ett möte

Nu hoppas han att kommunen kan ändra sig i frågan.

– Finns det en vilja att öppna så kommer det vara lätt, soptipp eller skidbacke? Jag är övertygad om vad väljarna vill, säger han.

Hans Ahlgren är medveten om Täby slalomklubbs förslag och säger att de kommer att ha ett möte med klubben.

– Jag kan förstå dem och vi ska ta upp kontakten och så får vi se vad vi kan komma fram till, säger han.

Ullnabacken:

Tidigare vad föreningens hemmaarena Ullnabacken men sent 90-tal flyttades föreningens verksamhet till nuvarande hemmabacke, Väsjöbacken. Som de delar med Sollentuna slalomklubb.

Täby kommun har en långsiktig vision att skapa en anläggning för friluftsaktiviteter, med bland annat slalombacke vid Ullnasjön, just nu ligger planerna på is.

Stockholm Direkt