Några av husen i Bromma kyrka börjar redan ta form. Men beslut om ytterligare byggplaner har skjutits på framtiden. Troligtvis tills nu. Foto: Mikael Andersson

Beslut ska tas om kritiserade byggplaner i Bromma

Diskussionerna om spontanförtätningen i Bromma kyrka fortsätter. Efter att ärendet för tredje gången skjutits upp är det nu dags för beslut.

  • Publicerad 11:38, 10 okt 2018

StockholmDirekt har tidigare berättat om de kritiserade byggplanerna i Bromma kyrka, där flera villor ska rivas och ersättas med parhus. Sex hushåll kan bli 16, om byggherrarna får som de vill.

Men under nämnden den 29 augusti valde man att, för tredje gången, bordlägga ärendet – alltså skjuta upp beslutet. Ett nytt försök att fatta beslut sker nu på torsdag, när stadsbyggnadsnämnden sammanträder igen.

​– Då antar jag att man åter igen tar upp ärendet och fattar ett beslut. Så vitt jag förstår så kan man inte bordlägga ett ärende hur många gånger som helst, säger Micael Johansson, ingenjör på stadsbyggnadsnämnden.

Stor oro när villaområden spontanförtätas

Redan innan sommaren hade sex villor på rad köpts upp av två olika byggherrar och på tre tomter hade parhusen redan börjat att ta form.

"Opinion mot planerna"

Ärendet som sköts upp nu senast handlar om en tomt som ännu inte är bebyggd. Där vill byggföretaget möjliggöra för att deras två fastigheter blir flera.

Varför något beslut i ärendet har blivit framskjutet har Micael Johansson inget bra svar på.

– Jag vet att boende i området väckt opinion mot planerna, men det är det enda jag har hört, säger han.

Vad är nästa steg i processen?

– För min del är det bara att vänta och se vad nämnden säger. Om man godkänner planförslaget så vidtar en planprocess där ärendet går in på samråd.

Och om planförslaget godtas, när sker första spadtaget?

– Om man lämnar ett okej nu så är det kanske troligt att en planerna godkänns andra kvartalet nästa år. Men det är svårt att säga i nuläget, det finns en tidsplan men den har ju redan spruckit.