Radarpar. Dvärgpudeln Morris och matte Anna tycker att det behövs en hundrastgård i Vallentuna. Foto: Ella Söderberg

Beslutat: Det blir ingen hundrastgård i Ormsta

Under flera års tid har det pratats om att anlägga en hundrastgård i Vallentuna. En plats fanns föreslagen, men har fått mothugg av grannarna.

  • Publicerad 11:44, 15 nov 2018

I Ormsta mellan Murstensvägen och Björkhagsvägen planerades Vallentunas första hundrastgård att byggas.

Men efter att både närboende och övriga invånare fått tycka till om platsen visade det sig att majoriteten var negativa till den nya hundrastgården.

Därför beslöt teknik- och fastighetsutskottet i slutet av oktober att lägga ner planerna.

– Man tog ett beslut då man dels fick de här synpunkterna, och dels ansåg att det inte var den lämpligaste platsen, säger Johan Carselind, gatu- och parkchef på kommunen.

Även fastighetsägare har yttrat sig om att de är negativa till rastgårdens placering. De menar att hundägarna troligen kommer att parkera sina bilar i anslutning till rastgården, vilket skulle leda till sämre framkomlighet för de boende.

Vill se hundrastgård

Vallentunabon Anna, som är ute och går med sin dvärgpudel Morris, är en av de hundägare som längtat länge efter en rastgård för hundar.

– Jag tycker inte det är okej att Vallentuna inte har en hundrastgård, det finns hur mycket mark som helst. Exempelvis vid Fågelsången vid industriområdet, då kommer ingen att störas, eller nere vid sjön, säger hon.

Kommunen ger dock inte upp helt - de kommer leta efter en ny plats. Johan Carselind menar dock att det är svårt att hitta en bra plats för hundrastgårdar i centrala delar av Vallentuna.

– Den bör ändå vara hyfsat centralt, men inte så att den påverkar de närboende. Men i dagsläget har vi ingen tidplan, vi får fortsätta titta på det och försöka få fram en plats, säger han.

Synpunkter från boende i området

"Vi boende i området har, mig veterligen, inte heller efterfrågat en plats med mer ljud och rörelse."

"Att föreslå en hundrastgård så tätt mellan flera bostadsområden är enligt mig helt fel placering."

"Jag är glad att en hundrastgård planeras för Vallentuna, det är ett behov att hundägare i Centrum kommer att hitta mycket positiva. Men jag tror inte att placeringen är bra för hundägarnas behov eller för grannarna i området."

"Området bebos till största del av familjer med små barn så det passar väldigt dåligt med en hundrastgård."

"Antalet lösspringande hundar kommer med största sannolikhet att öka markant i området kring hundrastgården."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30