Föreningen Liljeholmsbadets vänner har kämpat för badets bevarande. Foto: Sacharias Källdén

Beslutat: Liljeholmsbadet ska säljas

Det är för dyrt och krångligt att renovera Liljeholmsbadet. Det anser den rödgröna majoriteten i som nu beslutat att badet ska säljas.

  • Publicerad 18:47, 16 maj 2017

Liljeholmsbadet

- I dag tar fastighetsnämnden ställning till om Liljeholmsbadet ska säljas eller ej. Rent formellt fattas det slutgiltiga beslutet sedan i kommunfullmäktige.

- Badet har varit i bruk sedan 1930.

- I januari hade föreningen Liljeholmsbadets vänner samlat ihop 3500 namnunderskrifter för badets bevarande.

Beslut att avyttra Liljeholmsbadet på Södermalm klubbades i fastighetsnämndesammanträden på tisdagseftermiddagen, efter att stadens tjänstemän rekommenderat avyttring.

Dagens beslut är avgörande, även om en försäljning rent formellt ska fastställas även i idrottsnämnden och i kommunfullmäktige.

Ända sedan 90-talet har det populära Liljeholmsbadet i Hornstull varit nedläggningshotat. I maj i fjol tvingades badet stänga, på grund av ett omfattande renoveringsbehov som kunde innebära säkerhetsrisker för eventuella badare.

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/liljeholmsbadet-staden-har-forsokt-bli-av-med-oss-lange/aRKphq!TJpcNEuyCmr6JKuFSFPKtQ/

I en rapport som presenterades i mars kom fastighetskontoret och idrottsförvaltningen fram till att en renovering, som skulle kosta minst 100 miljoner kronor, skulle vara allt för kostsam.

En billigare lösning skulle kunna vara att bygga en ny kopia av badet på platsen. Men då andra delar av staden har större behov av nya simhallar, går det inte att motivera ett nytt dyrt bygge i Hornstull, var slutsatsen i rapporten.

Ny rapport: Uteslutet att rädda Liljeholmsbadet

En avyttring innebär dock inte att själva byggnaden försvinner. Staden har redan tagit emot förfrågningar från spekulanter som vill använda byggnaden för andra ändamål, står det att läsa i rapporten.

Badchocken: Liljeholmsbadet stängs – troligen för gott

Staden ska enligt enligt beslutet försöka sälja badet till en seriös och långsiktig aktör som vill driva en verksamhet på platsen öppen för allmänheten.

Vid en försäljning stannar vattnet och marken i stadens fortsatta ägor.

Oppositionspartierna M, L, C och KD reserverade sig mot beslutet.

De kallar det ansvarslöst av majoriteten att inte utreda mer grundligt om det finns en möjlighet att driva badet vidare som bad.

Foto: Andreas Enbuske

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.