Blippa. Systemet med de kontaktlösa bankkorten har varit i bruk sedan 2014 i London. Foto: Sacharias Källdén

Beslutat: SL inför blipp av bankkort

Från och med hösten 2019 kan du slippa SL-kortet och istället blippa ditt bankkort. Nu varnar SL själva för att det öppnar för plankning.

  • Publicerad 06:50, 26 okt 2018

I det första steget av införande av systemet kommer bara enkelbiljetter för vuxna kunna köpas med blippbara bankkort. De resenärer som har rätt att resa till rabatterat pris hänvisas till den nuvarande reskassan i access-systemet eller till att köpa biljetter i SL:s mobilapp.

Genom att hålla upp bankkortet mot läsaren i spärren kommer summan för biljetten dras från kortet. Precis som med det vanliga access-kortet med resekassa. Men fördelen är enligt SL att man nu har ett kort mindre i plånboken.

Giltig biljett utan att betala

Dock står det i genomförandebeslutet som klubbats av trafiknämnden i landstinget att det finns en risk att resenärer införskaffar en giltig biljett – utan att ha pengar på kontot.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt SL tar det nämligen för lång tid att låta det nya systemet först kontrollera om det finns pengar på kontokortet innan spärren öppnas. Samma sak gäller ett nyligen spärrat betalkort.

"Det innebär att det finns risk för att betalningen för resan uteblir om det till exempel finns för lite pengar på kontot eller om någon använder ett spärrat betalkort innan biljettsystemet fått information om att kortet är spärrat", står det i genomförandebeslutet.