Säger nej. Dag Larsson (S), Håkan Jörnehed (V) och Ewa Larsson (MP) tycker att valet av plats är dåligt. Även M säger nej. Foto: Pressbilder / Direktpress

Beslutat: Sprutklinik vid förskola stoppas

Beslutet om en sprutklinik vid Gullmarsplan stoppas i sista stund. Politikernas villkor: prata med stadsdelen innan man spikar en ny plats. Men Liberalerna utesluter inte att det blir lokalen intill förskolan.

  • Publicerad 11:36, 19 dec 2017

Förslaget om att öppna en sprututbytesklinik precis intill en förskola vid Gullmarsplan hejdades på mötet i hälso- och sjukvårdsnämnden i morse.

Beslutet som fattades innebär att landstinget måste föra en dialog med berörda stadsdelsnämnder och andra som bedriver verksamhet i området innan en ny plats föreslås. Det planeras också för ett öppet möte innan det definitiva beslutet om sprututbytets placering tas.

– Jag är glad att vi har kunnat nå en bred, blocköverskridande majoritet i hälso- och sjukvårdsnämnden för att utöka verksamheten med en filialmottagning, säger Anna Starbrink, (L), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd.

Sprututbyte vid Gullmarsplan kan stoppas

– Lokaliseringen är ett beslut för verksamheten och det är viktigt att man kan säkerställa trygghet i omgivningen och svara på oroliga frågor. Därför är det viktigt med en dialog innan det slutliga beslutet om lokalisering fattas. Men det kan fortfarande bli den här lokalen, tillägger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Både sprututbytet och den nya placeringen, som till slut väljs, ska utvärderas och följas upp, enligt beslutet. En sådan utvärdering ska genomföras efter ett halvår, vilket beräknas bli under september 2018.

Samtidigt säger de att sprututbytesverksamheten ska permanentas och behöver utökas och att man välkomnar att en ny enhet startar.

Alla partier i nämnden var eniga i beslutet utom Moderaterna som inte vill ha något sprututbyte alls.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37