Elbilarna blir vanligare i Stockholm. Eftersom utvecklingen är svår att förutse ska det kortsiktiga målet för laddplatser revideras löpande. Foto: Karin Nilsson

Beslutat: Stockholm ska bygga flera hundra nya laddplatser på gatan

Det ska 500 laddplatser på gatan i Stockholm fram till 2020 – och lika många i garage. På längre sikt ska det byggas många tusentals.

  • Publicerad 18:46, 29 maj 2017

Den rödgrönrosa majoriteten med trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) i spetsen har nu slagit fast ett långsiktigt mål för laddinfrastruktur i Stockholm.

Beslutet fattade Stockholms kommunfullmäktige på måndagen.

– Det är dags att fasa ut fossilbränsebilarna, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Här öppnar Stockholms första laddgata för elbilar

Den nu antagna planen innebär att staden ska bygga 500 laddplatser på gatorna fram till 2020. Utöver dess ska det även byggas nya laddplatser i Stockholm Parkerings garage.

Målet ska revideras

Men då Trafikverkets scenario är att Stockholm kan ha mellan 150 000 och 250 000 el/laddhybridbilar år 2030 ska det kortsiktiga målet revideras löpande.

​Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén kan behovet av laddplatser då uppgå till hela 25 000.

– Det här vi fattar beslut om i dag är ett stort steg framåt på vägen mot en grön omställning, säger han.

Svårt att ladda bilen i garaget

De borgerliga partierna tycker att satsningar på laddstolpar är bra men vill se högre ambitioner och reserverade sig mot förslaget.

– Det måste bli enklare även att äga och parkera en elbil, säger Cecilia Brinck (M).

På 13 gator ska det byggas laddplatser redan under sommaren. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.